Objavljeno: 18.2.2017 01:00

Umetna inteligenca v privatnem oblaku

Današnje platforme za umetno inteligenco in strojno učenje so še v povojih in za svoje delovanje potrebujejo izdatne zmogljivosti ter sposobnost procesiranja velike količine podatkov. Ponudniki zato tovrstne storitve ponujajo pretežno kot storitve v oblaku.

IBM je zdaj naredil korak naprej za tiste, ki želijo najsodobnejšo platformo s področja strojnega učenja, a v svoje podatkovnem centru oziroma privatnem oblaku. IBM Machine Learning je nova rešitev, ki v največji meri temelji na programski tehnologiji priznane platforme IBM Watson, ki jo lahko naročniki uporabijo kot storitev v javnem ali mešanem oblaku.

IBMova rešitev omogoča podjetjem izdelavo, učenje in uporabo operacijskih analitskih modelov. Uporabljeni so lahko različni programski jeziki (Java, Phyton, Scala,…), ogrodja za strojno učenje (Apache SparkML, TensorFlow, H2O) ter poljubni podatkovni viri v podjetju. Rešitev je zanimiva zlasti tam, kjer bi prenos velike količine podatkov iz privatnega oblaka v zunanjo oblačno storitev bil preveč zamuden in s preveliko latenco.

IBM Machine Learning bo sprva na voljo za IBMove strežnike z Systems (mainframe). Proizvajalec navaja, da je tovrstni strežnik sposoben obdelati 2,5 milijarde transakcij na dan, kar je približno toliko podatkov, kot jih velike trgovske hiše producirajo v stotih nakupovalno najbolj intenzivnih dneh, kot je znani kibernetski ponedeljek (cyber monday). IBM v prvi vrsti cilja na trgovska podjetja, finančne institucije in zdravstvo. Pri tem ne izključujejo, da bi tehnologijo čez čas ponudili tudi na drugih platformah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji