Objavljeno: 20.5.2019 08:00

Trenutni telefoni Huawei bodo še naprej imeli Play Store, nadgradenj pa ne

Kot smo poročali že sinoči, je Google drugemu največjemu svetovnem proizvajalcu mobilnih telefonov (in največjemu proizvajalcu mobilne omrežne opreme) odvzel licenco za Android, kar pomeni, da bodo novi telefoni Huawei omejeni na odprtokodno osnovo Android AOSP.

To pomeni, da je prekinjeno tehnično sodelovanje med Googlom in Huaweiem, zaradi katerega so novi telefoni Huawei med prvimi imeli najnovejšo različico Androida (nova različica, Android Q, je v načrtu za jesen), hkrati pa telefoni ne bodo smeli imeti nameščenih Googlovih aplikacij, med katerimi je seveda ključna povezava s trgovino – Play Store.

Google je Reutersovo novico potrdil, njihov predstavnik pa je povedal, da »so se uklonili ukazu in preverjajo kaj vse to potegne s seboj.« Ukaz je v tem primeru izvršni ukaz ameriškega predsednika Trumpa, ki je Huawei dodal na spisek podjetij, katerim ameriška podjetja ne smejo prodajati, če jim tega ne odobri zvezna vlada. Za Reuters so pri Googlu tudi potrdili, da bodo obstoječi telefoni Huawei še naprej delovali, na voljo pa jim bo tudi sprotni servis pregledovanja nameščanih aplikacij Google Play Protect. Varnostne posodobitve pa bodo, kot sedaj kaže, na voljo šele, ko bodo te prispele v odprtokodni krog AOSP, seveda le, če bo Huawei sam uredil sistem posodabljanja.

Mnenja smo, da Googlu vsekakor ni v interesu izgubiti svoje druge največje stranke (oz. drugega največjega medija, na katerem se množijo njihovi oglaševalski dolarji - prek Chroma in aplikacij z vgrajenim oglaševanjem), zato se bodo gotovo potrudili, da jim bo ameriška zvezna vlada sčasoma ponovno dovolila sodelovati s Huaweiem. Do takrat pa so za kitajskega velikana na vidiku le veliki črni oblaki, vsaj kar se tiče njihovega poslovanja na Zahodu (v resnici na evropskem Zahodu, saj v ZDA Huaweievih telefonov bolj ali manj ni). Kitajski uporabniki Googla (v vseh oblikah) tako ali tako nimajo, tudi Huaweievi telefoni imajo na kitajskem nameščeno lastno trgovino z aplikacijami, uporabniki pa uporabljajo kitajske ekvivalente Googlovim.

Na Zahodu na ta način žal ne bo šlo. Huaweievi predstavniki so v intervjujih sicer že omenjali, da so se na ta ameriški korak že pripravljali in da imajo pripravljeno vse za popoln odklop od ameriških podjetij, celo svoj operacijski sistem, toda v preteklosti se taki pristopi niso obnesli. Spomnimo se le Samsungovih alternativnih telefonov s sistemom Bada in Tizen, ki jih uporabniki enostavno niso hoteli…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji