Objavljeno: 7.12.2017

Slovenski strani NiceHash ukradli bitcoine v vrednosti 68 milijonov evrov

Strežniki podjetja NiceHash, ki je ponujalo platformo in programsko opremo za rudarjenje kriptovalut, so bili po trditvah podjetja tarče napada, v katerem je po neuradnih podatkih izpuhtelo za več deset milijonov evrov bitcoinov. Po večurnem izpadu delovanja spletnih strani so predstavniki NiceHasha na družabnih omrežjih potrdili, da se je zgodil varnostni incident, v katerem so izgubili vsebino denarnice.

NiceHash je slovensko podjetje s sedežem v Tehnološkem parku, ki ga vodi Marko Kobal. Uporabnikom ponuja preprost rudarjenje ostalih kriptovalut (altcoini) ali najem računske moči, plačani pa so v bitcoinih. V ta namen so seveda imeli uporabniki pri NiceHashu svoje denarnice, v katerih so imeli nekaj bitcoinov.

Sodeč po podatkih iz javne verige blokov, je z računa, ki naj bi pripadal NiceHashu, odteklo dobrih 4700 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni okrog 54 68 milijonov evrov. V NiceHasu dodatnih komentarjev ne dajejo in prosijo za potrpljenje, medtem ko njihova spletna strani ni dostopna, incident pa v sodelovanju z organi pregona preiskujejo. Osnovni kapital NiceHasha znaša pol milijona evrov, lastniki pa sta podjetji Bitorious v lasti Marka Kobala in H-Bit v lasti Martina Škorjanca. Slednji je oče Mariborčana Matjaža Škorjanca, ki je bil zaradi izdelave bota Mariposa najden s strani FBI in obsojen na 4 leta in 10 mesecev zapora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji