Objavljeno: 2.12.2021 13:00

Qualcomm predstavlja procesor za telefone v letu 2022

Qualcomm je predstavil procesor Snapdragon 8 Gen 1, naslednika modela 888, ki sedaj poganja najmočnejše mobilne telefone z operacijskim sistemom Android. Po vsej verjetnosti ga bodo posvojili najmočnejši modeli leta 2022.

Snapdragon 8 Gen 1 (Qualcomm je s tem procesorjem začel z novimi oznakami svojih procesorjev, ki ne bodo več imeli tromestnih številk) je prvi Qualcommov procesor, ki temelji na arhitekturi ARMv9. Najmočnejše jedro bo temeljilo na ARM jedru Cortex-X2 (3 GHz), tri zmogljiva jedra bodo temeljila na Cortex-A710 (2,5 GHz), ko naprava ne bo potrebovala veliko moči, pa bodo vskočila varčna jedra, ki bodo temeljila na Cortex-A510 (1,8 GHz). Novi procesor bo harejen na 4 nm tehnologiji, sedanji modeli so na 5 nm.

Realne številke bomo sicer videli šele ko bo procesor (oz. SoC) vgrajen v telefone, vendar Qualcomm obljublja 20 odstotkov višje zmogljivosti in 30 odstotkov varčnejše delovanje kot pri trenutnem modelu 888. Hitrejši naj bi bil tudi grafični del Adreno, za 30 %, varčnost pa naj bi poskočila za 25 %.

Del procesorja 8 Gen 1 je tudi Snapdragon X65, modem 5G, ki naj bi po novem zmogel teoretične hitrosti do 10 Gb/s.

Izboljšan je tudi del, ki skrbi za delovanje fotoaparata v telefonu, imenovan Spectra ISP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji