Objavljeno: 19.11.2019

Podjetja imajo napačno predstavo o varnostnih kopijah storitev v oblaku

Raziskava družbe 4sl, sicer ponudnika upravljanih storitev v oblaku, kaže na to, da imajo številna podjetja zelo napačno predstavo o tem, kako so zaščiteni njihovi podatki in aplikacije v oblaku. Ponudniki storitev v oblaku imajo brez dvoma na voljo več sredstev in bolj dodelane postopke upravljanje s strežniki, aplikacijami in podatki, toda to še ne pomeni, da so podatki avtomatsko varovani pred možnostmi izgube podatkov, tudi katastrofalne.

Veliko število podjetij v nasprotju z določili pogodbe o najemu storitev verjame, da so njihove aplikacije in podatki že v osnovi varovani z varnostnimi kopijami. Češ, ponudnik storitev bo zagotovo to imel na nek način varovano. Kar je daleč od resnice. Raziskava, ki je zajela odgovore okoli 200 podjetij v Veliki Britaniji, kaže na to, da v obstoj varnostnih kopij verjame kar 81% vprašanih, ki imajo svoje aplikacije in podatke v oblaku Amazon AWS, 84% tistih, ki imajo gostovanje v Microsoft Azure in kar 92% tistih, ki so storitve zaupali Googlu.

Tudi v primerih, ko se stranke eksplicitno odločijo za najem varnostnih kopij tudi za storitev v oblaku, pogosto spregledajo podrobnosti varnostne politike za posamezen izdelek. Za Microsoftov SharePint Online denimo velja pravilo, da so varnostne kopije ohranjene le za 93 dni, za datoteke v sistemu Microsoft Teams le za 90 dni. Če pogledamo pogoje uporabe sporočil v sporočilnih sistemih Microsoft Exchange in Teams, so podatki varovani le za 14 dni. Raziskava kaže, da se tega zaveda le okoli tretjina vprašanih.

Rezultat takega nesporazuma je lahko nadvse boleč. Zaradi sistemske ali uporabniške napake lahko podjetje trajno izgubi dragocene podatke. Še več, pred selitvijo v oblak so podjetja imela daljše obdobje hrambe varnostnih kopij, vendar so ob prehodu na to pozabili oziroma privzeli, da veljajo enaki ali še boljši pogoji.

Analitiki podjetja 4sl zato poudarjajo, da je izredno pomembno biti ozaveščen o pogojih rabe. V koliko standardni pogoji rabe ne ustrezajo, je treba razmisliti o drugačnih nivoje storitve ali pa o alternativnem načinu varovanja podatkov, na primer v lokalno hranjenih varnostnih kopijah. V teh primerih je nato povrnitev v oblak sicer težja, a podatki vseeno niso izgubljeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji