Objavljeno: 17.5.2023 05:00

OpenAI: Umetno inteligenco je nujno regulirati

Sam Altman, izvršni direktor "izumitelja" umetne inteligence ChatGPT, podjetja OpenAI, je ameriško oblast pozval k regulaciji umetne inteligence. Na zaslišanju pred pristojnim odborom v ameriškem senatu je včeraj predstavil priložnosti in nevarnosti, ki jih ponuja nova tehnologija, ter pozval k ustanovitvi novega telesa za regulacijo.

V le nekaj mesecih so svet preplavili veliki jezikovni modeli, ki kanijo korenito spremeniti nekaj tradicionalnih opravil v družbi, denimo preverjanje znanja, pisanja poročil, priprave vsebin in podobno. Altman meni, da bi morali ustanoviti agencijo, ki bi podeljevala licence za razvoj tovrstne umetne inteligence.

Altman dodaja, da je potencial novih orodij večji, kot so bile posledice izuma tiskarskega stroja. Vplivala bi lahko na gospodarstvo, zaposlitev, širjenje neresnic itd. Zaskrbljen je zaradi možnega vpliva na demokracijo in širjenje dezinformacij v volilnih kampanjah. Zato poudarja, da bi morala podjetja, kakršno je tudi njegovo OpenAI, biti podvržena neodvisnim revizijam.

V senatu je trenutno široka podpora za regulacijo umetne inteligence, ki obsega obe stranki. Pojavljajo pa se pomisleki, ali lahko pravni postopki in agencije sploh sledijo hitrosti razvoja umetne inteligence.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji