Objavljeno: 13.8.2018 12:00

Omrežja »mesh« bodo po novem standardizirana

Vzpostavitev brezžičnega omrežja je izredno preprosta, tudi za nepoznavalca, toda le do takrat, ko je v igri »omreženje« le enega prostora, z eno samo brezžično točko ali usmerjevalnikom. Le tega priklopimo na »internet« (tak ali drugačen »modem«), ki nam ga v stanovanje pripelje ponudnik, se za minutko pomudimo pri nastavitvi dostopnega gesla in to je načeloma vse.

Kaj pa če tako postavljen Wifi v sosednjem prostoru »ne vleče«? V tem primeru se je treba poigrati z dodatno dostopno točko, ki ji je treba »pripeljati« dodatno »žico« za omrežje, uporabiti t.i. vmesnik »powerline«, se pomuditi z naprednimi nastavitvami novega usmerjevalnika kot je denimo podaljšanje dometa, ali pa že v osnovi omrežje zastaviti v t.i. konfiguraciji »mesh«. Že pred leti smo preizkušali tako zastavljene izdelke Open-Mesh, lani pa tudi bolj komercialno različico podjetja Linksys.

Prednost omrežij »mesh« je v tem, da z več usmerjevalniki upravljamo kot z enim samim, vse kar je treba za enakomerno omrežitev več prostorov, pa sistem postori samodejno. V prostoru zraven modema postavimo prvo napravo, naslednje pa brez žične povezave postavljamo v sosednjih prostorih, ki morajo biti le dovolj blizu, da se naprave »vidijo« med seboj.

Težava je le v tem, da so taka omrežja med seboj nezdružljiva, tako da na tak način med seboj delujejo le točno specifične naprave podjetja (npr.) Linksys. Izdelka drugega proizvajalca v tako omrežje naknadno ne moremo dodati. No, združenje Wifi Alliance, meni, da se bo priljubljenost (no, prav, v resnici že sama prepoznavnost) omrežij »mesh« zvišala, če bodo naprave med seboj združljive, zato je letošnjo pomlad predstavila standard EasyMesh.

Žal EasyMesh ni zastavljen »obvezno«, kar pomeni, da se proizvajalci samostojno odločajo, ali se mu bodo podredili ali ne. Čakati je bilo treba nekaj mesecev in dočakali smo prvi sistem, ki se podreja standardu EasyMesh – to je podaljševalnik dometa VAP4641, izdelek podjetja Arris. »Oddaja« omrežje po standardu 802.11ac Wave 2 (nadgradnja obstoječega 802.11ac) in se, kot pravi podjetje, povezuje z drugimi napravami standarda EasyMesh. Ki jih pa zaenkrat ni. No, tudi novi Arris še ni čisto naprodaj, le najavljen je. Ampak, vsaj prvo lastovko imamo…

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji