Objavljeno: 19.3.2014 01:00

NSA beleži vse telefonske klice celotne države

Moderni panoptikon ni le internet ampak tudi mobilni telefoni in na sploh vsa elektronska omrežja za komunikacije. Ameriška obveščevalna agencija NSA to zelo dobro ve, hkrati pa ima zmogljivosti, ki jih omogočajo vohuniti kar za celotnimi državami.

V javnost so prišli novi dokumenti, ki jih je lani iz NSA izmaknil Edward Snowden, in ti kažejo ogromno moč NSA. Njihov sistem MYSTIC je sposoben nadzorovati vse telefonske pogovore v neki državi in jih snemati. Hranijo se 30 dni, v tem času pa orodje RETRO omogoča predvajanje kateregakoli posnetka v celoti.

Če smo doslej vedeli, da NSA hrani precejšnje količine podatkov o klicih (telefonske številke, čas, lokacije), imamo sedaj dokaze, da hranijo klice same. Washington Post, ki je zgodbo prvi objavil, sicer ni razkril, katerim državam NSA na ta način v celoti prisluškuje. Znano pa je, da jih je vsaj pet.

Začelo se je leta 2009 z eno državo, nadaljevalo leta 2011, ko je bil sistem dokončan in je omogočal časovni preskok, ki se ga ne bi sramovali niti najboljši ponudniki televizije, lani pa je dosegel vrhunec s petimi državami. Špekuliramo lahko, da Slovenije zaradi sorazmerne nepomembnosti bržkone na tem seznamu ni, a to je bolj slaba tolažba. Z napredkom tehnologije se bo seznam najverjetneje širil in ne krčil.

Zdaj je torej več kot uradno – telefon je sledilna naprava in če želite, da nihče ne ve, kod hodite, ga pustite doma in se z ljudmi pogovarjajte na štiri oči. Iluzorno pa je pričakovati, da imate na internetu kaj več zasebnosti. Kvečjemu še manj.

Washington Post

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji