Objavljeno: 22.3.2010

Internet Explorer 9 Preview na voljo za prenos

Microsoft je na konferenci MIX10 za razvijalce pripravil predogled nove generacije spletnega brskalnika Internet Explorer 9, ki prinaša razširjeno podporo za HTML5, podporo za strojno pospeševanje grafike in animacije besedil ter novo jedro "Chakra" za procesiranje JavaScripta, ki je bistveno hitrejše od sedanjega. Glavni cilj vseh teh novosti je zagotoviti platformo za izvajanje grafično intenzivnih in interaktivnih spletnih aplikacij, ki znajo izkoriščati sredstva sodobnih računalnikov.

Microsoft je hkrati tudi najavil, da bodo sodelovali pri tujih spletnih iniciativah, kot je knjižnica jQuery JavaScript Librarary, pripravili pa bodo tudi novo knjižnico SDK za Open Data Protocol (OData), s katerimi bo razvijalcem lažje dostopati do podatkov v internetnem oblaku ter povezovati spletne storitve različnih proizvajalcev.

IE9 bo sicer podpiral številne nove HTML5 specifikacije, kot so CSS3, SVG, XHTML ter oznake za posnetke po standardih H.264/MPEG4 in MP3/AAC. Na srečanju so tudi demonstrirali delovanje jedra za procesiranje JavaScripta, ki zna uporabljati več jeder v sodobnih procesorjih. Med drugim znajo tudi vzporedno procesirati JavaScript kodo v ozadju, s čimer lahko bistveno pohitrijo odzivnost uporabniškega okolja. Strojno pospeševanje pa naj bi prav prišlo zlasti pri procesiranju video posnetkov v visoki ločljivosti, še posebej v kombinaciji z manj zmogljivimi procesorji, kot je denimo kombinacija Intel Atom in Nvidia ION.

Razvojna različica brskalnika je na voljo za preizkus na računalnikih z operacijskim sistemom Windows Vista SP2 ali novejšimi, med tem, ko na platformi Windows XP novi brskalnik (vsaj za zdaj) ne deluje.

http://www.ietestdrive.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji