Objavljeno: 8.5.2016 01:00

HoloFlex, upogljiv 3D zaslon

Raziskovalci laboratorija Human Media Lab kanadske univerze Queen's Univeristy iz Ontaria so uspeli razviti zanimiv prototip upogljivega zaslona, ki povrh vsega omogoča holografski 3D prikaz vsebin brez uporabe očal.

Projekt z imenom HoloFlex je zaslon tipa OLED ločljivosti HD (1.920 x 1.080 pik), ki ima na površini 16.000 drobnih leč tipa »ribje oko«, s katerimi ustvari holografski prikaz slike. Pod vsako lečo je niz 12-ih pik v krogu, kar pomeni, da je ločljivost holografske slike kljub visoki ločljivosti zaslona zelo nizka – le 160 x 104 pik.

Zaslon je v prototipnem telefonu povrh vsega upogljiv, z upogibanjem pa krmilimo tretjo dimenzijo na zaslonu, če prvi dve krmilimo preprosto z dotikom prsta. Raziskovalci so napisali posebno programsko opremo, ki omogoča spreminjanje 3D predmetov v prostoru z uporabo omenjene tehnike.

Prikazani prototip je seveda še zelo daleč od praktične rabe, vendar nakazuje tehnologije, ki bi lahko srečali v telefonih prihodnosti, zlasti ob predvidevanju, da se bo ločljivost zaslonov še naprej večala. Med prvimi praktičnimi načini rabe raziskovalci sicer vidijo področja videokonferenc in iger.

UDOkwJTPgCc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji