Objavljeno: 14.3.2016

Googlova umetna inteligenca je premagala človeštvo

Vsaj pri igranju na daljnem vzhodu izredno priljubljene igre Go. Program AlphaGo, ki so ga razvili pri Googlovem hčerinskem podjetju DeepMind, je presenetljivo gladko, z rezultatom 3:0 (igrali so na najboljši rezultat petih iger) premagal veljavnega svetovnega prva, južnega Korejca Lee Se-dola.

Opazovalci navajajo, da je AlphaGo igral vselej konsistentno, od začetka do konca igre, medtem ko je gospod Lee občasno pač pokazal šibke točke, ki so v naravi ljudi. V prvi tekmi je AlphaGo zmagal le za las, vendar je v naslednjih dveh prikazal skoraj popolno igro. V ozadju so namreč algoritmi globokega učenja, kar pomeni, da je program s časom postajal vse boljši.

Rezultat je po mnenju strokovnjakov še bolj pomemben kot zmaga sistema Deep Blue daljnega leta 1997, ko je ta premagal tedanjega šahovskega prvaka Garrya Kasparova. Predvsem zaradi ekstremno visokega števila možnih iger in potez, ki za več velikostnih redov presega število atomov v vesolju. Strokovnjaki menijo, da je to dokončni mejnik za prihodnost umetne inteligence. Pričakovali so namreč, da računalnik v tej igri ne bo premagal človeka vsaj še deset let. Toda zgodilo se je zdaj.

Več v predhodnih prispevkih.

Dodatek:

Četrto tekmo je, končno, zmagal - človek!

qUAmTYHEyM8

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji