Objavljeno: 13.7.1999

Gnev nad Bangemannom

Poteza Martina Bangemanna, 64-letnega nemškega pravnika, ki je še pred iztekom svojega mandata na pomembnem položaju v Evropski komisiji želel prestopiti v špansko Telefonico, še naprej buri duhove. Veliko poslancev meni, da gre za velik korak nazaj v obdobju, ko se Evropska komisija želi otresti utemeljenih in neutemeljenih obtožb na račun korupcije.

Telefonico čakajo razsodbe dveh pomembnih tožb na Evropski komisiji: prvo je sprožil operater mobilne telefonije v Gibraltarju, ker Telefonica zavrača podpisovanje pogodbe o sledenju, drugo pa je sprožila Telefonica sama proti španski vladi zaradi njenih omejitev pri določanju cen. Že omenjena spora porajata resen dvom v pravilnost Bangemannove izjave, da delo v komisiji, ki o tem odloča, in njegov novi svetovalni položaj v Telefonici nimata medsebojnega vpliva.

Evropska komisija pripravlja predpise, ki bodo poslancem neposredno po izteku mandata onemogočili prevzemanje funkcij, ki so povezane s področjem njihovega poslanskega delovanja. Bangemannu pa je Evropska komisija posredno že preprečila nadaljnje delovanje tako, da je njegov položaj do izteka mandata v septembru prevzel Karel van Miert. Hkrati pa je Evropska komisija Bangemannu prepovedala, da bi prevzel novo funkcijo v Telefonici, dokler se postopek njegovega odstavljanja ne zaključi.

http://www.telefonica.es/foreign/index.html

http://europa.eu.int/comm/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji