Objavljeno: 29.4.2019 09:00

Elektro Ljubljana predstavil cene za uporabo električnih polnilnic

Polnjenje električnih avtomobilov na javnih polnilnicah je bilo doslej brezplačno, s šestim majem pa bodo vsaj po Ljubljani začeli zaračunavati za njihovo uporabo.

Kot pravijo v Elektro Ljubljana se tako končuje desetletno obdobje, v katerem se je na našem največjem omrežju električni polnilnic omogočalo brezplačno polnjenje. V tem času naj bi zabeležili skoraj 90.000 polnjen, v lanskem letu pa naj bi za električno energijo in vzdrževanje porabili čez 74.000 evrov.

Polnjenje bo tako znašalo od enega do devet centov na minuto, odvisno od moči polnjenja, zraven bodo dodali še en evro pristojbine enkratnim uporabnikom oziroma petdeset centov za predplačnike. Oziroma, kot so sami izračunali, naj bi bil strošek polnjenja za 100 kilometrov nekje od 2 do 2,5 evra. To je dražje od polnjena na domači vtičnici, kar naj bi znašalo nekje med 1,5 do 2 evra.

Plačevanje bo potekalo s plačilno kartico preko aplikacije Gremo na elektriko, v prvi fazi bosta na voljo načina 'Polni in plačaj' za sprotno plačevanje ter 'Predplačnik', kjer si bomo vnaprej dodali dobroimetje. Obstoječi uporabniki bodo dobili status predplačnika.

Pri Monitorju smo v zadnjih letih preizkusili kar nekaj električnih avtomobilov (nazadnje Nissanovega Leafa), a kljub vse širšemu zanimanju za ta vozila so prodajne številke še vedno zelo majhne. Do sredine leta 2018 je bil pri nas registriran 1001 električni avtomobil (zraven je bilo še 514 priključnih hibridov), a se tako ponudba kot interes vsako leto dvigujeta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji