Objavljeno: 23.12.2014 05:00

Dve leti zapora zaradi pranja denarja z bitcoini

Nekdanji izvršni direktor BitInstanta in član upravnega odbora Fundacije Bitcoin Charlie Shrem je bil zaradi pranja denarja obsojen na dve leti zapora, tri leta preizkusne dobe in globo v višini 950.000 dolarjev. Shrem je krivdo priznal in si s tem zagotovil milejšo kazen od prvotno zagrožene.

Shrema so aretirali januarja letos, ker je sodeloval pri pranju dolarjev in bitcoinov, ki so izvirali iz nezakonitih transakcij na že zaprti internetni tržnici Silk Road. Shrem je sodeloval z Robertom Faiello, ki je pod vzdevkom BTCKing na Silk Roadu vodil ilegalno borzo za pretvarjanje bitcoinov v dolarjev in obratno. BTCKing je v zameno za 9-odstotno provizijo omogoča anonimno in neizsledljivo kupovanje ter prodajo bitcoinov, Shrem pa je sodeloval z BTCKingom in mu celo pomagal z likvidnostnimi injekcijami. Aretacija Shrema je januarja dvignila veliko prahu, ker je šlo za enega izmed najvidnejših obrazov iz sveta bitcoina. Fundacija Bitcoin se je tedaj javno distancirala od njegovega početja in ga najstrožje obsodila.

Obramba je poudarjala, da je Shrem kršil zakonodajo le v sodelovanju s Faiello, po koncu njunega sodelovanja pa je bil ves čas zgleden državljan. Prav tako so se sklicevali na njegovo mladost, saj je bil ob izvedbi kaznivega dejanja star 22 let (avgust 2011-julij 2013), ter sodišče pozvali, naj ne izreče tako dolge kazni, da bi uničila njegovo življenje. Sodnik Jed Rakoff je imel posluh za te argumente in je izrekel sorazmerno milo kazen.

 http://insidebitcoins.com/news/charles-shrem-sentenced-former-bitcoin-entrepreneur-gets-two-years-in-prison/27768

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji