Objavljeno: 23.10.2018 11:00

Chromebooki se ne dajo

Manjšim in cenovno ugodnim 13-palčnim prenosnikom Chromebook se pridružujejo tudi večji, 15-palčni modeli. Ponudbi Lenova in Acerja se v tej smeri pridružuje tudi Asus.

Asus je napovedal prenosnik C523, ki bo ChromeOS poganjal na dvojedrnem Celeronu ali štirijedrnem Pentiumu, zaslon pa bo imel diagonalo 15,6 palca. Zaslon bo imel ob straneh zelo tanek rob, medtem ko bosta »brada« in »čelo« še vedno ostala. Moč ga bo »odpreti« za polnih 180 stopinj.

Procesorju bo v pomoč še 4 ali 8 MB pomnilnika, na voljo pa bo še razširitev prek kartice microSD in štirih vmesnikov USB.

C523 obljublja 10 urno delo na baterijo, težak pa bo 1,5 kilograma.

Chromebooki, prenosniki z Googlovim operacijskim sistemom ChromeOS (če malce poenostavimo – Linux + brskalnik Chrome + dodatki), so v ZDA že kar nekaj časa uspešnica, predvsem v šolstvu. Zaradi enostavnosti uporabe in seveda zaradi cene. ChromeOS je namreč zastonj, majhna strojna zahtevnost pa ima za posledico tudi cenovno ugodno strojno opremo. Kljub temu se pri nas ne prodajajo, omislimo si jih lahko le preko spleta. Lahko pa si kakšnega "naredimo" sami.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji