Objavljeno: 31.8.2019 07:00

Bomo električne avtomobile (in telefone) kmalu napolnili v šestih minutah?

Podjetje Echion Technologies, ki je izšlo iz univerze v Cambridgu, trdi, da je iznašlo način, kako izdelati litijeve akumulatorje, ki jih je moč napolniti v borih šestih minutah. V primerjavi s sedanjimi (vsaj) 45 minutami, bi to bil velikanski napredek.

Jean de la Verpilliere, CEO in Alex Groombridge, CTO, Echion Technologies.

Podobne obljube smo slišali že večkrat, glede na to, da je počasnost polnjenja akumulatorjev danes ena ključnih težav električnih avtomobilov, pa ne čudi, da vedno pritegnejo veliko pozornosti. Tokratna zgodba je malce drugačna, saj ustanovitelja, Jean de la Verpilliere in Alex Groombridge zatrjujeta, da ne gre le za teoretične izsledke, ampak da bo masovno proizvodnjo moč začeti že v naslednjem letu.

Ključ nove tehnologije je poseben prah, ki ga je med svojim doktorskim študijem pred dvema letoma iznašel Dr. De La Verpilliere in ki naj bi v litijevih akumulatorjih nadomestil sedanji grafit. Grafit v litijevih akumulatorjih ima »slabo lastnost«, da lahko ob prehitrem polnjenju eksplodira, nov material (o katerem ustanovitelja nočeta povedati nič), pa menda ne.

Trenutno podjetje v svojih prostorih izdela približno kilogram novega materiala na dan, kar je dovolj za približno en avtomobilski akumulator, vendar Dr. De La Verpilliere zatrjuje, da masovna proizvodnja ne bo težka. V tovarnah naj bi brez težav izdelovali po tisoče ton novega prahu. Zatrjuje tudi, da prototip novega akumulatorja že deluje in da imajo zagotovljene investitorje v projekt, med partnerji pa je tudi Vantage Power, podjetje, ki izdeluje električne in hibridne pogonske sklope za avtobuse in tovornjake.

Ključna prednost novega materiala naj bi bila enostavna umestitev v obstoječe proizvodnje linije litijevih akumulatorjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji