Objavljeno: 6.12.2017 14:00

Bližata se prelomnici za bitcoin

Vrednost bitcoina še vedno dirja kvišku, zato so čedalje pogostejša vprašanja, kje je zgornja meja. Medtem pa se vsi oziramo proti 10. decembru in 18. decembru, ko se bo začelo trgovati tudi s terminskimi pogodbami za bitcoin. V nedeljo se bo začelo trgovati s terminskimi pogodbami na borzi CBOE v Chicagu, 18. decembra pa še na borzi CME. Ob tej najavi je cena bitcoina hitro zrasla. To je razumljivo, saj začetek trgovanja s terminskimi pogodbami na resnih borzah pomeni, da je bitcoin prepoznan kot zaresna dobrina. Toda to še zdaleč ne pomeni, da bo 11. in 19. decembra bitcoin zagotovo vreden več, kot je danes.

Trenutno je bitcoin precej asimetrično podprt, saj v principu lahko stavimo le na njegovo rast. Kdor dandanes kupuje bitcoin ali si ga že lasti, ima interes, da njegova vrednost zraste. Celo kdor bitcoinov nima, ima upravičen interes za njegovo rast. Ta hip je težko zaslužiti s padanjem vrednosti bitcoina, čeprav nekaj borz že ponuja prodajo na kratko (shorting). A za to početje si je treba bitcoin izposoditi. Zaradi tega je trg zelo optimističen, a hkrati tudi zelo nestabilen. Dogajajo se hitra in velikanska nihanja, večinoma sicer v pozitivno smer.

Terminske pogodbe pa so nekaj povsem drugega. Pri dobrinah, kot je koruza, se uporabljajo za zaščito pred prihodnjim nihanjem cene. Kmetje bi radi danes vedeli, po kakšni ceni bodo lahko prodali koruzo, ki jo bodo poželi čez pol leta. Terminske pogodbe pa omogočajo tudi, da zaslužimo, če cena dobrine pade, ne da bi jo sploh imeli ali si jo izposodili. Stavi lahko vsak, tudi kdor bitcoina sploh nima. In zasluži lahko zelo veliko. S terminskimi pogodbami bo trg bolj uravnotežen, saj bodo na njem enakovredno sodelovali biki in medvedi.

Pričakovati je, da bo uvedba dodatnih finančnih instrumentov za bitcoin, kamor sodijo tudi terminske pogodbe, dolgoročno stabilizirala njegov trg. To pa pomeni, da se bo cena približala realni vrednosti, ki odslikava dejansko uporabnost bitcoina in zaupanje ljudi vanj, nihanj pa bo manj. Nihče pa ne ve, ali je to več ali manj od trenutne vrednosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji