Objavljeno: 24.7.2016 11:00

Avastov poizkus: povezovanje na nezaščitene Wi-Fi še vedno popularno

Eno izmed najbolj nevarnih početij s prenosnimi napravami je povezovanje v neznana in nezaščitena omrežja Wi-Fi. Nevarnost preži z dveh koncev – promet lahko prestreza ponudnik dostopne točke ali v primeru omrežij brez gesel kar vsak mimoidoči. Kljub temu je to početje izjemno razširjeno, kar je s poizkusom na ameriški republikanski konvenciji v Clevelandu pokazal Avast.

V bližini dogajanja so postavili več Wi-Fi omrežij z imeni kot na primer »Google Starbucks«, »Xfinitywifi« in celo »I vote Trump! free Internet« ter »I vote Hillary! free internet«. Potem so opazovali, kaj se prenaša prek omrežja in kaj je iz tega moč ugotoviti. V enem dnevu se je na omrežja povezalo več kot 1200 uporabnikov, izmed katerih so jih lahko enolično identificirali dve tretjini. Skoraj polovica je preverjala svoje elektronske predale ali uporabljala orodja za hipno sporočanje, šest odstotkov jih je kupovalo prek spleta, odstotek pa jih je pogledal celo spletno bančništvo. Neredki so šli tudi na Tinder ali Pornhub. Nekaj druge statistike so prav zabavne, saj jih je omrežje I vote Trump uporabilo približno dvakrat več kot I vote Hillary (razmerje je bilo 70:30), čeprav je bila konvencija republikanska.

S tem početjem so ti ljudje naokoli trosili svoje osebne podatke, ki jih je Avast sicer takoj pobrisal, nepridipravi pa jih seveda ne bi. Zato ponovno velja opozorilo, da je povezovanje na neznana Wi-Fi omrežja, ki za povrhu sploh ne zahtevajo gesla, nevarno početje. V tem primeru je nujna uporaba VPN-ja, ki poskrbi za šifriranje prometa na napravi in preprečuje vohljanje za prometom na omrežju. V nasprotnem primeru tvegamo zlorabo osebnih podatkov ali – tudi takšni primeri so že bili – okužbo zaradi usmerjevalnika, ki v promet podtika okužbo.

Avast

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji