Objavljeno: 16.7.2019 08:00

Ameriška vlada se postavlja proti kriptovalutam

Ameriške oblasti so bile doslej nenavadno tiho glede rabe kriptovalut, vendar se to zdaj odločno spreminja. Predsednik Donald Trump je v minulih dneh v seriji tvitov jasno izrazil svoje dvome, celo nasprotovanje glede uporabe kriptovalut, ki jih je označil kot neregulirano finančno sredstvo, pogosto uporabljeno za nelegalne aktivnosti.

Zanimivo, da se je še posebej obregnil nad novo virtualno valuto Libre, ki jo je pred nekaj tedni predstavil Facebook. Najbrž ni slučaj, da bo prav v teh dneh Facebook moral pričati pred ameriškim senatom, tudi na temo novega projekta virtualne valute. David Marcus, prvi mož družbe Calibra, se je tako že moral postaviti v obrambni položaj in je javno izjavil, da Facebook ne bo objavil valuto Calibra, dokler ne bo skladna z zakonskimi zahtevami.

Donald Trump pa ni edini predstavnik oblasti, ki je v zadnjih dneh izrazil močan dvom nad kriptovalutami. Jerome Powell, predsednik ameriške banke Federal Reserve (Fed) je pred komisijo ameriškega senata Bitcoin, Libro in ostale kriptovalute označil kot špekuativna sredstva, ki nimajo nikakršnega pokritja.

Podobno mnenje je izrazil tudi ameriški trgovinski minister Steve Mnuchin, ki je na tiskovni konferenci dejal, da lahko Libre in ostale alternativne valute služijo za pranje denarja in financiranje terorističnih aktivnosti.

Več kot očitno je torej, da je ameriška vlada začela obsežnejšo kampanjo za ustvarjanje nezaupanja nad področjem kriptovalut, kjer pač oblasti nimajo nadzora. Videti je, da jih pri tem podpirajo tudi v opozicijski demokratski stranki, kjer pripravljajo predlog zakona, ki bi uvedel zakonske zahteve za reguliranje tega področja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji