Objavljeno: 18.6.2017 01:00

Amazon kupuje verigo supermarketov Whole Foods

Amazon je presenetil javnost in najavil, da za skoraj 13,7 milijard dolarjev kupuje verigo supermarketov Whole Foods, ki ima sedež v Texasu. Amazon tako udejanja govorice, ki so krožile že vrsto mesecev in po katerih naj bi se Amazon podal tudi na področje običajne, fizične maloprodaje.

Nakup verige Whole Foods je največji v zgodovini Amazona. Whole Foods je veriga približno 460 trgovin s prehrano, ki ima svoje poslovalnice v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji. V večini gre za premijske trgovine, ki se odlikujejo po izvrstni ponudbi sveže, pogosto biološko pridelane hrane, kar cenijo predvsem v razvitih velemestih. Kvaliteta hrane in kakovost storitev sta uradno ključna dejavnika za nakup, po besedah Jeffa Bezosa, prvega moža Amazona.

Nekateri strokovnjaki menijo, da to vendarle ni celotna zgodba. Amazon ima po vsej verjetnosti za bregom združiti ponudbo hrane, prisotnost v verigi stavb in seveda visoko tehnologijo, ki jo razvijajo v lastni hiši poleg osrednjega posla, spletne trgovine. Že pred časom so predstavili svoj koncept trgovine s prehrambnimi izdelki, kjer niso prisotne klasične blagajne in čakanje v vrsti. Amazon prav tako na veliko eksperimentira z naprednimi metodami dostave, na primer z droni, razvijajo pa tudi lastno logistično mrežo.

Pomembno je tudi mnenje poznavalcev maloprodaje prehrambnih izdelkov, ki ni najbolj pozitivno. Amazon je doslej za konkurenco na tem področju predstavljal le potencialno nevarnost, zdaj pa se ta močno konkretizira. Veliko je takih, ki so zaskrbljeni s potezo, saj lahko Amazon dolgoročno močno vpliva na pretok prehrambnih izdelkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji