Objavljeno: 20.8.2019 15:00

85% podjetij načrtuje projekte povezane z Internetnimi stvarmi

Raziskava IoT Signals, ki jo je Microsoft opravil med več kot 3.000 odločevalci v podjetjih iz celega sveta razkriva, da so naprave IoT postale eden od glavnih dejavnikov pri digitalni transformaciji podjetij. Med anketiranci je kar 85% takih, ki se tako ali drugače ukvarja z napravami IoT, res pa je, da je od tega tri četrtine takih, ki imajo prave projekte šele v načrtu. Zanimivo, da se rezultati o stopnji implementacije IoT ne razlikuje dosti med različnimi regijami in državami po svetu, kar pomeni, da se s tehnologijo IoT ukvarjajo povsod.

Med tistimi, ki so Internetne stvari sprejeli v svoje poslovanje, kar 88% meni, da so tovrstne rešitve postale kritične za njihov poslovni uspeh. V povprečju navajajo, da pričakujejo 30% letno povračilo investicije, če upoštevamo tako zmanjšanje stroškov kot druge merljive učinke.

Na poti k implementaciji kakovostnih rešitev IoT pa podjetja vidijo kup ovir. V prvi vrsti varnost na vseh nivojih, kjer kar 97% izraža svojo zaskrbljenost nad obvladovanjem varnosti pri operativni rabi rešitev. 47% vprašanih meni, da za to področje primanjkuje primernih kadrov in znanja. 38% pa meni, da so naleteli pri implementaciji na nepričakovane kompleksnosti rabe in tehnološke ovire.

Rezultati ankete tudi kažejo, da okoli 30% projektov ne preživi preverjanje prvotnega koncepta ali pilotsko rabo, med najbolj pogostimi razlogi pa so višji stroški od predvidenih ali pa nejasnosti okoli koristi rabe tovrstne tehnologije. Skrbno načrtovanje je zato pri tovrstnih projektih ključnega pomena.

Ugotovitve raziskave IoT Signals potrjujejo napovedi nekaterih analitskih družb, ki prav tehnologijo IoT umeščajo med ključna področja pri investicijah podjetja. IDC tako napoveduje, da bo leta 2025 že okoli 41,6 milijard povezanih naprav IoT, celotno področje pa bo eden glavnih virov zaslužkov za številne tehnološke ponudnike, kot je tudi sam Microsoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji