Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Zopo Color C in Zopo Speed 7

Kitajski pametni telefoni se množijo iz dneva v dan. V povezavi z najnovejšim operacijskim sistemom Android 5.0 so se iz podhranjenih naprav prelevili v sposobne stroje, ki zlahka zadovoljijo nezahtevnega posameznika. Na preizkus smo dobili izdelka podjetja Zopo serije Color in Speed. Prva združuje cenejše telefone, namenjene predvsem mladeži, druga naprave višjega cenovnega ranga z boljšo strojno opremljenostjo.

Zopo Color C je vstopni model, namenjen mlajšim. Izdelan je iz treh različnih plasti. Ohišje,  obdano s kovinsko obrobo, je po želji modro, črno, belo, rdeče ali rumeno, odvisno od različice, za katero se odločimo. Moderno zasnovo malce kazijo navigacijski gumbi, ki se skupaj z osrednjim (Home) ob sprožitvi obarvajo neprivlačno rdeče. Na levem robu sta malce neobičajno gumba za glasnost in tipka za vklop, spodnji in zgornji rob pa zasedata microUSB in vhod za slušalke. Odstranljivo hrbtišče razkrije zamenljivo baterijo 1700 mAh in prostor za dve kartici microSIM. 8 GB shrambo je moč razširiti s pomnilniškimi karticami do 64 GB.

Zopo Color C je na voljo v različnih barvah. Všečen videz kazijo rdeče obarvani aktivni gumbi za navigacijo po sistemu.

Zopo Color C je na voljo v različnih barvah. Všečen videz kazijo rdeče obarvani aktivni gumbi za navigacijo po sistemu.

Štiri in pol palce velik zaslon z ločljivostjo 854 × 480 pik ima težave z uhajanjem svetlobe, zato kljub nizkemu cenovnemu rangu telefona ne navduši. Bolje jo kupec odnese pri strojni opremljenosti in učinkovitosti. Procesor MediaTek MT6735 (64 bit) je v grobem podoben Snapdragonu 410 in povsem zadovolji osnovne potrebe po strojni moči, čeprav sodeluje zgolj z osamelim gigabajtom pomnilnika RAM. Kakovost govora je spodobna, nadpovprečen je modul GPS, s katerim imajo Kitajci skorajda pregovorne težave. Fotoaparat ločljivosti 5 MP z rezultati razočara, enako se godi prednji 2 MP kameri, od katere že v osnovi ne pričakujemo preveč. Zopo Color C je opremljen z vso mogočo povezljivostjo, a brez NFCja. Kljub nizki ceni ga zaradi slabega zaslona, kamere in splošne kakovosti izdelave težko priporočamo.

Kitajski višji cenovni razred se seveda ne začne pri petsto evrih in več, kot smo vajeni uporabniki Applovih ali Samsungovih naprav (in drugih večjih imen), temveč že pri dostopnih dveh stotakih. Zopo Speed 7 za tako nizko ceno ponuja petpalčni zaslon HD (1920 × 1080), osemjedrni procesor MediaTek MT6753 in 3 GB pomnilnika RAM, 16 GB shrambe, razširljive s karticami microSD. Tako kot Color C in drugi telefoni kitajskega izdelovalca Speed 7 sprejme dve kartici SIM. Presenetljivo dobra je 13 MP kamera, ki dela odlične dnevne posnetke živih barv, dobro pa se odreže tudi v slabših svetlobnih razmerah. Čeprav kamera ni med najhitrejšimi na trgu, njene počasnosti zaradi iznajdljivosti programske opreme praktično ne opazimo. Aplikacija je vedno pripravljena na zajetje naslednjega posnetka.

Kot vsi telefoni kitajske znamke Zopo tudi Speed 7 sprejme dve kartici SIM in nam pomaga ločiti službeno življenje od zasebnega.

Kot vsi telefoni kitajske znamke Zopo tudi Speed 7 sprejme dve kartici SIM in nam pomaga ločiti službeno življenje od zasebnega.

Android 5.1 je preoblečen v Zopo Z-UI (glej okvirček) in deluje spodobno. Procesor v povezavi z grafičnim čipom Mali-T720 brez težav predvaja video posnetke v visoki ločljivosti ter poganja zahtevnejše igre. Na drugi strani ima 2500 mAh baterija precej težav. Zaradi neoptimiziranosti se večkrat zgodi, da ne zdrži niti dneva dejavnejše rabe telefona. Zopo Speed 7 ni slab telefon, a v istem cenovnem rangu najdemo boljše naprave.

Preobleka Zopo Z-UI

Operacijski sistem Android je v telefonih kitajske znamke Zopo preoblečen v Z-UI. Preobleka je preprosta, na prvi pogled precej dolgočasna. Prevladujejo osnovne ikone, okleščena ura in debelo okence za vnos iskalnega pojma. Seznam nameščenih aplikacij za razliko od številnih drugih kitajskih alternativ ni prikazan po straneh, temveč so programi zbrani skupaj na enem mestu. Partnerski izdelki so nameščeni samodejno, kar je prej slabost kot prednost. Posebnost so hišni programi, ki nam lajšajo sistemske tegobe. Med njimi najbolj navdušita natančnejše upravljanje programskih pravic App Permissions ter pametno prebujanje Smart Wake. Toda,  pozor, teh programov osnovni modeli (Color C) nimajo, kar je velika škoda in zamujena priložnost, da bi si cenejši telefoni podjetja Zopo izborili večji del prostora pod mobilnim soncem. Zopo Z-UI, ki ga najdemo v predstavljenih telefonih, temelji na Androidu 5.1 Lollipop.

Zopo Color C

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: www.bonajo.si.

Cena ob objavi: 130 EUR.

✓    Cena, dober modul GPS.

✗    Slab zaslon, šibka kamera.

5140561

Zopo Speed 7

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: www.bonajo.si.

Cena ob objavi: 200 EUR.

✓    Cena, kamera.

✗    Baterija.

5258121

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji