Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2021

Zlati monitor

Dvanajst televizorjev, ki so po cenovni lestvici razporejeni od 500 do 5.000 evrov, ni dovolj velik »bazen«, da bi lahko ob koncu testa priporočili katerikoli model. Potrebe uporabnikov televizorja so namreč zelo različne in med modeli, ki smo jih preizkusili, je še množica takih in podobnih, ki jih nismo. Logistika v majhni Sloveniji je žal kompleksna, zato tudi cela dva meseca, ki ju imamo na voljo prek poletja, nista dovolj, da bi prodajalci in distributerji za test zmogli zagotoviti večjo izbiro.

Vseeno pa nam je tudi na tokratnem preizkusu uspelo zagotoviti dovolj dober vpogled v tehnologije in generacije televizorjev posameznih proizvajalcev, da lahko na koncu podamo splošne smernice za izbiro v letu 2021 in do neke mere tudi 2022.

Najprej ponovimo povedano ob lanskem preizkusu – če želite vrhunski televizor, priporočamo takega z zaslonom OLED. 55-palčne modele OLED je mogoče dobiti za okoli 1.500 evrov, 65-palčni se začnejo okoli pri okoli 2.000. Velikost torej izberite glede na velikost dnevne sobe in globino denarnice, v tem zaporedju. Med televizorji OLED, ki smo jih preizkusili, smo bili najbolj navdušeni nad sliko in zmogljivostmi, ki sta jih ponudila Sony Bravia XR A90J in LG G1, prvemu bi podelili malce več točk zaradi boljših zvočnikov, drugi je specifičen, ker je ekskluzivno namenjen montaži na zid (kar pa sicer tako in tako priporočamo za vsak televizor). Philipsovi modeli OLED niso daleč zadaj, kot minus jim štejemo starejši operacijski sistem (Android TV 10 namesto Google TV), kot plus pa Ambilight, barvno osvetlitev zidu za televizorjem, ki nekaterim pomeni zelo veliko. Vsi trije so tudi odlična izbira za priklop na najnovejše igralne konzole.

Pri zgornji izbiri obstaja manjši »toda« – če bi radi video vsebine gledali v zelo osvetljeni dnevni sobi (ali televizor morda kupujete za vaš novi športni lokal), izbira OLED ne bo najboljša. Televizorji OLED so namreč temnejši od vrhunskih modelov z osvetlitvijo LED. V tem primeru priporočamo nakup vrhunskega Samsungovega modela QLED (ne nujno modela z ločljivostjo 8K, ki smo ga preizkusili tokrat, obstajajo tudi cenejši) ali, če bi radi malce privarčevali, modela TCL. Model TCL 65C825 je izredno svetel, ponuja dovolj dobro sliko QLED in je povrh še ugodno poceni.

Če potrebujete dovolj dober televizor in vas vrhunskost (tudi cenovna) ne zanima, potem se ozrite po televizorjih LCD/LED, ki danes v velikosti 55 palcev stanejo med 800 in 900 evri. Za denar lahko računate na dovolj svetlo in barvno povprečno sliko ter televizor, ki bo podpiral vse nove TV-standarde. Ker je tehnologija LCD/LED že zrela, boste v tem razredu zlahka preskočili tudi v naslednji velikostni razred, saj boste za 65-palčne modele odšteli le okoli 200 evrov več, po potrebi pa si omislili celo 77-palčne. Samo medklic – to je televizor z diagonalo kar dveh metrov!

Nenazadnje – če potrebujete nekaj, karkoli, da le prikazuje sliko, morda za stanovanje, ki ga oddajate prek Airbnb –, potem bo dovolj dobra tudi najcenejša izbira. 55-palčni VOX 55WOS315B ni vrhunski izdelek, vendar bo v tem primeru zadostoval. Če bi vseeno radi imeli nekaj, kar tudi na zunaj »izgleda«, izberite raje kaj Samsungovega, denimo model UE55AU8072 – cena je le malce višja, kakovost prikazane slike tudi, le televizor bo videti lepši, tanjši.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 21.10.2021 | 13:54

LG 55C1 se dobi že za 1000 pri nas - best buy bi jaz rekel.

Matjaž Klančar | 21.10.2021 | 13:55

To je zelo ugodno, res.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji