Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2008

Žepni kino

Podjetje 3M je naredilo korak naprej pri zmanjševanju projektorjev - razvilo je majhen projektorski modul, ki temelji na tehnologiji LCoS in LED osvetlitvi in ne potrebuje prisilnega hlajenja. Za uporabo tega modula so se odločili v podjetju Aiptek in svoj kompaktni projektor oz. žepni kino poimenovali PocketCinema V10.

Kot smo že omenili, se za osvetlitev uporabljajo LEDice, ki se močno razlikujejo od navadnih projektorskih žarnic. Največja razlika je vsekakor v precej manjšem svetlobnem toku, saj svetleča dioda oz. diode proizvajajo tok komaj 10 lumnov (klasični projektorji imajo svetlobni tok od 1000 lumnov naprej). Tako je samoumevno, da je projektor uporaben zgolj v popolnoma zatemnjenem prostoru. Majhna leča zadostuje, da lahko slika po diagonali meri 127 centimetrov. S seznama podatkov lahko še razberemo, da je ločljivost projekcije 640 x 480 pik; to je sicer precej skromno, vendar za "razvijajočo se" tehnologijo sprejemljivo.

PocketCinema V10

Kaj: Projektor LED.

Izdeluje: Aiptek, www.aiptek.de.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Kompaktnost.

Proti: Nedodelan, trajanje akumulatorja.

Tako smo z omejenimi pričakovanji vklopili projektor, brez omrežnega napajanja, saj je opremljen z baterijo, ki naj bi zdržala uro projekcije. Pozdravi nas skromen uporabniški vmesnik, ki ponuja povsem osnovne nastavitve, pregledovanje fotografij, predvajanje MP3 glasbe in videa. PocketCinema V10 namreč ni zgolj navaden projektor, temveč večpredstavna naprava, ki ima 1 GB vgrajenega notranjega pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti s kartico SD. Hitro vstavimo kartico iz fotoaparata in res lahko pregledujemo slike. Raznih pripomočkov, kot je, recimo, povečava, ne bomo našli, zna pa samodejno predvajati slike s posebnimi grafičnimi prehodi. Kakovost prikaza fotografij je, glede na naša pričakovanja, zadovoljiva, vendar zaradi majhne ločljivosti lahko pozabimo na podrobnosti. Tudi predvajanje glasbe se obnese zadovoljivo, čeprav dva zvočnika nista ravno vrhunec tehnike. Tudi upravljanje datotek je zelo omejeno.

Poglavje zase pa je predvajanje videa. Ime izdelka da jasno vedeti, da je to njegova poglavitna vloga. Tako smo prenesli nekaj datotek, zapisanih v formatih DivX, XVid, WMA, vendar nam niti ene ni uspelo predvajati na projektorju. V specifikacijah zasledimo, da zna projektor predvajati zgolj M-JPEG ter MPEG4 ASF ali AVI datoteke. Priložena je programska oprema, ki omogoča pretvorbo v te formate, nekako tako, kot smo vajeni pri telefonih. Pretvorba zelo poslabša kakovost videa, še posebej zvoka. Če ročno popravimo določene nastavite pri stiskanju MPEG4, se hitro zgodi, da projektor datoteke ne bo zmogel.

Če ne želimo imeti opravka s premetavanjem datotek, bi si želeli projektor priključiti na računalnik. A kaj, ko ta ponuja zgolj kompozitni vhod. Naslednji udarec sledi, ko zagledamo sliko prek te povezave, ki je zelo slaba. Kot kaže, je obdelava signala slabo izvedena, saj je slika ob robovih močno obrezana, barve pa zelo neizrazite. Zanimivo, da je ob vsakem novem vklopu slika drugačnih mer in nekje bolj, drugje manj obrezana. Le stežka ujamemo dokaj ustrezen prikaz.

Projektor ima tudi težave z naključnim "zmrznjenjem" - včasih se nam ob vklopu slika sploh ne prikaže, včasih je zamaknjena itd. Na srečo izdelovalec obljublja popravke programske opreme projektorja, ki bodo morda odpravili nekatere napake.

Čeprav je projektor zelo majhnih mer in ga z lahkoto držimo v roki, poleg njega dobimo še priročno stojalo in daljinski upravljalnik. Ob daljši rabi projektorja ugotovimo pravi pomen priloženih pripomočkov. Projektor se med delovanjem namreč tako segreje, da ga ni moč držati v roki in pritiskati menujskih tipk. Baterija sicer zdrži slabo uro, a to žal ne omogoča ogleda celotnega filma.

Idejno projektor ni slabo zasnovan, predvsem prenosljivost ga naredi zelo zanimivega. Tako si teoretično lahko ogledamo film v postelji, sliko pa projiciramo na strop, to zna biti zelo udobno. Tudi cena projektorja je zelo mamljiva, saj bomo težko našli še kakšnega po taki ceni. Vendar je PocketCinema V10 zaradi precejšnjih pomanjkljivosti oz. površnosti še daleč od večpredstavne naprave oz. žepnega kina. Prej bi mu lahko rekli zanimiva igrača ali pa drag način bahanja pred prijatelji. Upajmo, da bo prihodnja različica precej bolj dodelana.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji