Objavljeno: 24.6.2008 13:21 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2008

Zavarovano s prstnim odtisom

Težava z gesli je, da si jih je včasih težko zapomniti, če pa uporabljamo povsod enega, izgubijo svoj smisel. Prsti so pa povsod z nami in ne moremo jih pozabiti. Ko gre za varovanje podatkov, so njihovi odtisi naš zaveznik. Vendar, kot bomo videli, se geslom kljub vsemu ne bomo mogli povsem izogniti.

"Ključki" USB so postali splošno sprejet nosilec podatkov. Prenašamo jih sem ter tja in so tudi trpežni. Zagotovo pa se nam lahko zgodi, da nam jih ukradejo, jih izgubimo, založimo. Smo na njih imeli morda kaj zaupnega? Če ne prej, nas stisne v grlu, ko je že prepozno.

Rešitev je seveda šifriranje vsebine pomnilnika USB, pri čemer je določen del celotne zmogljivosti namenjen šifriranemu navideznemu razdelku, preostanek pa se obnaša kot "javni" prostor, do katerega imajo dostop vsi.

Prav šifriranje vsebine in še nekaj drugih malenkosti obvlada Apacerjev Handy Steno AH620 z 2 GB pomnilnika. Prej omenjene malenkosti pa so tiste, ki ta pomnilniški medij naredijo drugačen od podobnih izdelkov na trgu. Vgrajen ima namreč bralnik prstnih odtisov.

Zagotovo Handy Steno ni prvi, ki ponuja tako rešitev. Bralnik prstnih odtisov je zagotovo občutljiv element, zato so se v preteklosti precej kvarili.

Pri Apacerju so težave z izpostavljenostjo poškodbam rešili tako, da se USB konektor in tipalo za odčitavanje odtisov po uporabi enostavno "skrijeta" v samo ohišje ključka. Izvedba pa malce šepa, saj se moramo vstavljanja v vtičnico USB lotiti drugače, kot smo navajeni. Če ga ne primemo trdno ob strani in ga tako potisnemo v režo, se nam bo konektor zagotovo skril v notranjost. Z nekaj vaje to ne bo več problem.

Na osnovnem razdelku ključa je poseben program (ta deluje seveda le v Oknih, zato lahko pozabite na uporabo šifrirane particije v alternativnih operacijskih sistemih), s katerim prenesemo vzorce naših prstnih odtisov na ključ. Sama registracija odtisov teče gladko. Shranimo lahko odtise vseh desetih prstov.

Na nosilcu so pravzaprav trije razdelki. Na prvem, velikem 42 MB, je le program za upravljanje, druga se imenuje PUBLIC in je namenjena običajnemu shranjevanju podatkov, tretjo (SECURE) pa vidimo šele, ko bralnik prstnih odtisov prepozna naš odtis ali ko vnesemo geslo.

Ko imamo napravico vključeno, se možnost šifriranja integrira v sam sistem in lahko šifriramo tudi datoteke, ki niso na ključku. Do takih datotek bomo imeli dostop le, če bomo spet pognali program na ključku in mu ponudili pravi prstni odtis ali geslo.

Z vidika tehničnih zmogljivosti se Apacer Handy Steno uvršča pod povprečje. Brati zna s hitrostjo 15 MB/s, nanj pa lahko pišemo s hitrostjo 10 MB/s, vsaj tako piše v specifikacijah. Ob preizkušanju smo izmerili nižje vrednosti, še posebej pri pisanju.

Na začetku smo omenili, da se geslom ne bomo mogli ogniti. Temu botruje predvsem občasno nenatančno prepoznavanje prstnih odtisov. Izkaže se, da bo še najbolje, če uporabljamo palec, saj z njim najlaže naredimo gib, ob katerem se odtis pravilno prebere. No, če nam v nekaj poskusih ne uspe, potem pride na vrsto geslo.

Apacer Handy Steno AH620

Kaj: Ključek USB z bralnikom prstnih odtisov.

Izdeluje: Apacer, www.apacer.com.

Cena: Okrog 23 EUR v tujih spletnih trgovinah (pri nas ni naprodaj).

Za: Robustna izdelava, možnost šifriranja datotek, ki niso na ključku.

Proti: Nerodno vstavljanje v režo USB.

Ko imamo napravico vključeno, se možnost šifriranja integrira v sam sistem in lahko šifriramo tudi datoteke, ki niso na ključku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji