Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2019

Zaklenjeni zaslon

Raziskava je pokazala, da uporabniki pametnih telefonov naprave odklenemo stokrat na dan. Da bi zmanjšali svojo obsedenost, nam pomagajo najrazličnejše aplikacije. Med njimi so tudi zamenjave za privzeti zaklenjeni zaslon, ki sicer gledanja v ekran ne omilijo, vsekakor pa zmanjšajo število dnevnih odklepov telefona.

Pregled zamenjav za zaklenjeni zaslon mobilne naprave z operacijskim sistemom Android začnemo s priljubljeno izbiro AcDisplay. Če telefon nima zmožnosti stalnega vklopa zaslona z osnovnimi informacijami, nam na pomoč priskoči aplikacija AcDisplay, katere delovanje je pod našim nadzorom. Med nastavitvami najdemo opcijo, da zaklenjeni zaslon deluje le ob določenih urah, izberemo lahko način odklepanja zaslona in obvestila ter aplikacije, ki bodo na njem prikazane.

Podobno funkcionalnost ponuja Always On AMOLED, ki v osnovi ni prava zamenjava za zaklenjeni zaslon, ampak le aplikacija, ki se uspešno pretvarja. Če želimo na (skoraj) zaklenjenem zaslonu vedno imeti informacijo o času ter na njem takoj prebrati prejeta opozorila in obvestila, nam Always On rad ustreže. Pripomoček je namenjen predvsem starejšim napravam z zaslonom OLED, ki nimajo vgrajenega načina stalnega prikaza informacij.

Zaklenjeni zaslon Start se zgleduje po Microsoftovem izdelku Next Lock Screen. Njegov cilj je, da na zaklenjenem zaslonu prikaže čim več stvari in uporabniku prihrani nadležno odklepanje. Med posebnostmi, ki jih prikazuje, so rezultati spletnih iskanj, lebdeči pripomočki, bližnjice do aplikacij in celo zabavni kviz, s katerim preženemo dolgčas.

Hi Locker je tipična zamenjava za zaklenjeni zaslon, ki na ekranu prikaže uro, vreme, obvestila, koledar in podobno. Od tekmecev se razlikuje po hudomušnem tonu, toplih pozdravih, samodejni menjavi ozadja in podporo bralniku prstnih odtisov.

Za konec predstavljamo programski pripomoček KLCK Kustom Lock Screen Maker. Ta je namenjen uporabnikom, ki niso zadovoljni ne s privzetim načinom zaklepanja telefona ne s programskimi alternativami s tržnice Google Play. Aplikacija je sicer urejevalnik na začetku praznega zaklenjenega zaslona, na katerega po želji dodamo poleg običajnih gradnikov, lastnih grafičnih elementov in ozadja še telovadne informacije programa Google Fit, glasbeni predvajalnik, novice RSS in samodejna opravila čudodelnika Tasker.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji