Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2021

Za »telekome« se bati ni

Telekomunikacije so eden stebrov tehnološkega napredka. Brez njih ni interneta, telefonije, prenosa podatkov in informacij. V sodobni družbi so nepogrešljive, celo samoumevne. Za uporabnike – domače in poslovne. Ste v zadnjem času kaj računali, koliko vas ali, še raje, domače gospodinjstvo stanejo telekomunikacijske storitve? Ni malo, kajne? Zna biti, da se je znesek v času pandemije še povečal, saj smo (več) delali od doma in »konzumirali« digitalne vsebine. Prav po zaslugi sodobnih telekomunikacij, ki so nam to sploh omogočile.

Zdaj je pred ponudniki telekomunikacijskih storitev nova doba – doba omrežij 5G. Zanje je vsak tak korak, celo preskok, precej stresen. Za začetek morajo najprej zbrati cel kup finančnih sredstev – za nakup licenc za frekvenčne pasove in postavitev infrastrukture (baznih postaj). To ni malo denarja, prej obratno. Denarja, ki ga bodo šele sčasoma dobili nazaj – z naročninami na storitve. Storitve, o katerih morajo uporabnike šele prepričati.

Komu in kako bodo prodajali »5G«? Nezahtevnim uporabnikom relativno težko, saj ti že zdaj ne posegajo po zmogljivejših paketih. Zgolj s trikom še večje količine podatkov in bliskovitih hitrosti prenosa bo težko – po tej plati tudi mobilna omrežja 4G povsem zgledno opravljajo svojo nalogo. Omisliti si bo veljalo dodatne storitve – po možnosti takšne, ki so podatkovno bogate. Televizija in pretočne video vsebine so prve, ki pridejo na pamet. Po vključevanju storitev dostopa do bogatih glasbenih knjižic, ki smo mu priče zadnja leta, bomo verjetno še letos dobili dostope do Netflixa ali AmazonTV – kar v paketu mobilne telefonije. Da se da televizijo spremljati tudi na omejenem zaslonu mobilne naprave – telefona ali tablice – že desetletje dokazujejo v azijskih državah pa tudi lokalne mladeži krajša diagonala zaslona očitno ne moti.

Mar bo to dovolj? Bržkone ne. Če se bo »telekomom« s tem sploh dalo ukvarjati. Tisti pravi, dobičkonosni modeli za omrežja 5G so namreč drugje. V internetu stvari, računalništvu na robu, analitiki, celo digitalni preobrazbi podjetij (namig: brezpapirno poslovanje). Na teh področjih se stvari šele začenjajo razvijati, a telekomunikacijski operaterji so kot ponudniki povezljivosti in v zadnjih letih tudi podatkovnih centrov ter računalniških oblakov v prednosti. Upal bi si trditi, da imajo celo več asov v rokavu, ko gre za zagotavljanje IT-storitev podjetjem, od zgolj ponudnikov IT-storitev. Prodajajo lahko tudi podatke, ne le dostop do njih ali prenosne poti. Ali pa varovanje pipice v svet. Kot ponudniki digitalnih storitev lahko dosežejo prav vsakogar.

In če jim bo res dolgčas, lahko poskusijo dodatne prihodke poiskati na področju pametnega doma, plačilnih rešitev in celo zagotavljanja trajnosti. Ne, za »telekome« in telekomunikacije se res ni bati. Bati se morajo le drug drugega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji