Objavljeno: 15.4.2005 16:44 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2004 | Teme: GPS

Za popotnike

Garmin je s svojim računalnikom iQue 3600 predstavil zelo privlačno kombinacijo ročnega računalnika in sprejemnika GPS. S sprejemnikom cfQue 1620 so poskrbeli tudi za tiste, ki ročni računalnik že imajo.

CfQue 1620 je sprejemnik GPS, ki ga vstavimo v razširitveno mesto CompactFlash ročnega računalnika. Ko sprejemnik namestimo v razširitveno mesto, iz njega gleda samo sicer dokaj velika antena, a ta v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi rešitvami kljub temu deluje nekoliko manj robustno. Po namestitvi sprejemnika v ročni računalnik sledi še namestitev gonilnikov s programsko opremo GPS. Priloženi so samo gonilniki za operacijski sistem PocketPC, s čimer so v Garminu poskrbeli, da ne bodo hodili v zelje svojemu ročnemu računalniku iQue 3600, ki temelji na sistemu PalmOS. GPS sprejemnika tako tudi ne moremo uporabiti v navezi s prenosnim računalnikom, saj gonilnikov za sistem Windows ni. Programski opremi so dodani tudi zemljevidi za večino zahodnoevropskih držav, medtem ko je treba za popotovanje po Sloveniji kupiti dodatni zemljevid, ki obsega še Hrvaško in BiH.

Programska oprema MapSource City Select, ki je priložena sprejemniku, je ena zmogljivejših rešitev za navigacijo GPS. Zemljevid v večini mest obsega vsaj glavne ulice, večja mesta (tudi v Sloveniji) pa so prikazana zelo podrobno. Pri MapSourceu dokaj ažurno posodabljajo zemljevide, tako da so na slovenskem zemljevidu označene tudi avtoceste, zgrajene v zadnjih letih. MapSource zmore izračunati najboljšo pot med dvema točkama na zemljevidu, pri čemer lahko na pot vplivamo z nastavljanjem različnih možnosti. Tako lahko predlaga najboljšo pot glede na porabljeni čas, razdaljo v kilometrih, zmore se izogniti cestam, za katere je treba plačati cestnino, ipd. Naenkrat lahko shranimo do petdeset poti, pri čemer ima lahko vsaka pot največ 50 točk, ki jih moramo nujno prevoziti. Algoritem za izračunavanje poti je dokaj zmogljiv in redko se je zgodilo, da je izbral pot, ki ni bila vsaj blizu optimalne. Pri zemljevidih, ki so že priloženi programskemu paketu (zahodna Evropa), lahko vklopimo tudi glasovno navigacijo. Tako nas ročni računalnik pred križišči opozarja nanje in pove, v katero smer moramo zaviti.

CfQue 1620 smo preizkusili skupaj z iPaqom h3870 z razširitveno "srajčko" za kartice PCMCIA. Prednost te kombinacije je dodaten akumulator v razširitveni srajčki, tako da sprejemnik GPS za delovanje ne uporablja glavnega akumulatorja; s tem podaljšamo čas delovanja računalnika. V nasprotnem primeru se je izkazalo, da je cfQue podobno kot konkurenti dokaj požrešna naprava, ki hitro sprazni zalogo energije ročnega računalnika. Sicer se je pri izračunavanju poti sprejemnik GPS odrezal zelo dobro in redko se je zgodilo, da ni med dvema točkama izračunal najboljše poti, pa tudi nad natančnostjo prikaza položaja nismo bili razočarani.

Garminov cfQue je nedvomno zelo zanimiv izbor za vse, ki imajo računalnik s sistemom Pocket PC in potrebujejo sprejemnik GPS. Pograjati pa moramo to, da pri Garminu niso napisali še gonilnikov za druge operacijske sisteme, predvsem za Windows XP.

Garmin cfQue 1620

Kaj: Sprejemnik CF GPS za ročne računalnike Pocket PC.

Izdeluje: Garmin, www.garmin.com.

Prodaja: Skill informatika, www.skill-info.si, (01) 423 55 51.

Cena: 89.280 tolarjev, dodatni zemljevidi (Slovenija, Hrvaška, BiH) 30.600 tolarjev.

Za: Preprosta uporaba, zmogljiva programska oprema.

Proti: Precejšnja poraba energije, združljivost samo z operacijskim sistemom Pocket PC, zemljevide za Slovenijo je treba dokupiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji