Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2013 | Teme: tablica

Z vseh vetrov

Tablične računalnike je pred »davnimi« leti v resnici izumil Microsoft, šele Apple pa je z iPadom zares naredil izdelek, ki s(m)o ga uporabniki vzljubili. Vse kaže, da bodo lepega dne tablice povsem nadomestile računalnike, kot jih poznamo (še) danes. Ne čudi torej, da v naš laboratorij vsak mesec nakaplja kar nekaj med seboj zelo različnih modelov.

Poletje je čas, ko si v Monitorju vzamemo čas za počitek, zato se v septembrski številki nabere nesorazmerno veliko najrazličnejših in zanimivih izdelkov. Tokrat so bile to, ne presenetljivo, tablice, katerih poplava se kar noče in noče nehati.

Od Appla tokrat nimamo (še) ničesar, zato pa smo bili nadvse navdušeni nad androidno falango, predvsem nad Sonyjevim »povečanim telefonom« Xperia Z. Xperia Z Tablet je tablica, ki vsakogar očara z eleganco, tankostjo in lahkostjo, česar smo bili doslej večinoma deležni le pri telefonih. Poleg tega je tablica nekoliko vodoodporna (kot telefon Xperia Z) in to je vsekakor dobrodošlo, ne škodi pa niti to, da je zelo hitra.

Manj smo bili zadovoljni z novimi Samsungovimi tablicami Tab 3, ki bi jih nemara lahko bolje označili kot »preoblečeni Tab 2«. Razlike med generacijama namreč niso tolikšne, da bi uporabniki dejansko opazili kaj drastično novega. Še tisto, kar je zares novo, Intelov procesor v 10-palčnem modelu, je očem skrito. In čeprav je Intelov Atom v osnovi zelo hiter procesor, ga zaduši splošna strojna podhranjenost tablice (pomnilnik!), zato je tablica v primerjavi s konkurenco kar boleče počasna.

Po drugi strani moramo pohvaliti novo Asusovo 7-palčno tablico, ki tudi temelji na Intelovem procesorju. To kaže na to, da procesor še zdaleč ni vse. Tudi Fujitsujev Stylistic je bil deležen nekaj pohvale, saj ima zelo dober zaslon in je vodoodporen, žal pa je zaprt v preveč ceneno plastično ohišje.

O tablici z Windows, ki smo jo tudi preizkusili, morda le na kratko – HPjev model je nekoliko čuden (čudaški?) poizkus, biti drugačen, saj je 20-palčna tablica po našem mnenju nekaj, kar nikoli ne bo doseglo priljubljenosti iPada … 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji