Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2023

Xperia 1 V

Xperia 1 V je še vedno tisti Sonyjev telefon, ki bi lahko bil prva izbira za marsikoga, če ne bi imel nekaj čudaških rešitev. Ena od njih je tudi zaslon vrhunske ločljivosti 4K. Tako »gostih« zaslonov na telefonih večinoma ne vidimo več in tu Sony resnično izstopa, a kaj, ko za povprečnega uporabnika to pomeni predvsem (pre)visoko ceno in so zato – nepotrebni. Na 6,5-palčnem zaslonu najbrž le sokol zares vidi vso to množico pik. Razlog za zaslon ločljivosti 4K je uradno ta, da je telefon mogoče povezati s Sonyjevimi kamerami/fotoaparati in ga uporabljati kot profesionalni monitor. Tam visoke ločljivosti in profesionalno risanje barv dejansko pridejo prav. Vse to pa povprečnemu uporabniku pomeni bolj malo.

Zaslon tudi nima tehnologije LTPO, tako da ne zmore spustiti osveževanja na 1 Hz in s tem varčevati z energijo. Še celo 120 Hz je treba posebej vklopiti v nastavitvah, saj privzeto riše sliko pri 60 Hz.

Sony še vedno vztraja pri analognem izhodu za slušalke in reži za kartico mikro SD, kar je – zanimivo. Tudi fotoaparat je super in na desni stranici je namenski gumb za zajemanje slik, ki deluje v dveh fazah. V prvi izostri sliko in šele, ko ga pritisnemo do konca, jo zajame. Kot pri klasičnih fotoaparatih. Tudi aplikacija za zajemanje slik je v načinu »basic« po novem malce bolj prijazna in ni videti kot krmilni most ruske podmornice. Napredne nastavitve so za vse bolj resne fotografe seveda še vedno na voljo.

Snapdragon 8 gen 2 je največ, kar ima trenutno na voljo Android stran, in 12 GB pomnilnika je več kot dovolj za Android 13. Oboje najdemo tudi pri tej xperii. Android ima nekaj malega Sonyjevih dodatkov, a nič preveč nadležnega. Oblikovno gre za lep telefon, umirjene Sony estetike in zaradi ozkega razmerja zaslona lepo sede v roko.

Sony zna narediti izjemne telefone, a kaj, ko ravno dovolj pretiravajo, da jih cena naredi manj atraktivne. Če vas ta ne moti, pa le poglejte v smer Xperie 1 V. Nikjer ne piše, da moramo vsi kupovati iphone in ultre.

Sony Xperia 1 V

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 9

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.400 EUR

Za: Fotoaparat, oblikovanje.

Proti: Cena in »nepotreben« zaslon 4K.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji