Objavljeno: 9.8.2005 16:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Xerox Phaser 6100

Pri modelu Phaser 6100dn gre za različico Samsungovega tiskalnika iz serije CLP-500. To pomeni, da gre za barvni laserski tiskalnik, ki nima zaporednega, enoprehodnega, tiskalnega mehanizma (ne tiska enako hitro v barvah in črno-belo), vendar tudi nima klasičnega bobna, ki ob vsakem prehodu zavrti in pripravi za delo tiskalni valj druge barve. Namesto tega uporablja en sam velik valj, ki ga v štirih prehodih "obarvajo" štiri posodice z barvilom. Postopek je veliko tišji od tega, ki ga opravljajo pravi "bobenski" tiskalniki, zato je tiskalnik dokaj tih, skorajda primerljivo enoprehodnim tiskalnikom.

Gre za enega najbolje opremljenih tiskalnikov v spodnjem cenovnem razredu. Tiska s hitrostjo 20 strani na minuto v črno-beli in 5 v barvni tehniki, na voljo je kaseta za 250 listov in večnamenski podajalnik za do 100 listov, kot dodatek pa si lahko omislimo še eno kaseto za 500 listov. Predvsem pa ima vgrajen obračalnik za dvostranski tisk, ki ga tiskalniki spodnjega cenovnega razreda ponavadi nimajo. Preizkušali smo različico dn, ki ima vgrajen tudi omrežni vmesnik (poleg USB), s čimer tiskalnik postane v pisarniškem okolju bolj uporaben. Tiskanje poteka prek opisnega jezika GDI, kar pomeni, da je hitro, če le nimamo prestarega računalnika, saj obdelavo opravlja procesor v računalniku.

Za barvni tiskalnik zelo hitro natisne prvo stran (13 sekund za črno-belo in 24 za barvno), hitro pa je tudi tiskanje besedila in kompleksnih izdelkov (predvsem zaradi sistema GDI). Dokaj počasno je le tiskanje poslovnih poročil oz. barvnih dokumentov, dolgih več strani. Za devet strani poročila potrebuje skoraj dve minuti, kar je precej, za tri kopije istega poročila pa skoraj sedem minut. Presenetljivo, da za dvostranski tisk teh treh kopij potrebuje skoraj enako časa, kar je odlično (obračalniki ponavadi drastično upočasnijo tiskanje).

Kakovost odtisa je povprečna, pri čemer se najboljše odreže tisk besedila. Podrobnosti, velike dve piki, so sicer dobro vidne, toda nekoliko neostre. Barvni odtisi so lepi in enakomerni, tako kot smo to zapisali ob Samsungu druge generacije (model CLP-510). Prva generacija je imela nekoliko preveč žive in rdečkaste barve.

Ime Xerox nekaj "stane", zato je tiskalnik dražji od Samsungovega (skoraj) ekvivalenta, predvsem pa je precej dražji potrošni material zanj. Slednje je pravzaprav največji minus tega tiskalnika.

Xerox Phaser 6100

Hitrost: 7

Kakovost izpisa: 7

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 3

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (1200 programsko)

Navedena hitrost: 20 strani na minuto črno-belo, 5 barvno.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + 100 listov (večnamenski podajalnik); GDI; 64 MB.

Cena: 117.792 tolarjev, model 6100dn 128.448 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 6,46 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 36,26 tolarja.

Prodaja: FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Vgrajen obračalnik, tiho delovanje.

Proti: Visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji