Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2012 | Teme: windows 8

Windows 8, na dotik

Še dva meseca nas ločita od trenutka, ki ga Microsoft predstavlja kot prelomnega - izida Windows različice 8. O prelomnosti bi si upali podvomiti, vsekakor pa smo lahko prepričani, da se bo trg kmalu napolnil s prenosniki in osebnimi računalniki, občutljivimi za dotik. Enega takih, sestavljenega v naših logih, smo preizkusili že kar zdaj.

Gre za osebni računalnik PCX tipa vse v enem, nekakšen osnovni okenski iMac, če povemo zelo površno. Opremljen je s kapacitivnim, za dotik občutljivim zaslonom, z manj zmogljivo matriko TN, ki ni ravno predana pravilnemu barvnemu prikazu in odlični kotni vidljivosti. V prednameščenem operacijskem sistemu Windows 7 Home Premium dotikalni vmesnik sicer nima posebnih prednosti. Poleg klikanja in tipkanja na navidezno tipkovnico, ki jo "pridrsamo" iz levega roba zaslona, lahko le še dvoprstno povečujemo fotografije v standardnem programu za predogledovanje. Povezava dotikalnega vmesnika z Google Maps in Google Earth nam ni uspela, zato smo se odločili obupati in kakovost zaslona preveriti raje s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 8.

Tam dobijo dotiki ob pomoči vmesnika Metro (pardon, po novem se mu reče Modern UI!) povsem nove razsežnosti. Zabava na velikem zaslonu je povsem drugačna izkušnja kot uporaba tablice, veliko bolj podobna Microsoftovi "mizici", imenovani Surface. Kar presenečeni smo bili, da je vse delovalo brez kakršnihkoli dodatnih gonilnikov. Igranje iger je na takšnem računalniku v Windows 8 precej zabavna reč, pa tudi pregledovanje zemljevidov, tudi v treh razsežnostih, je zanimiva izkušnja. Mimogrede, delo v treh dimenzijah je res dovolj dobro le v takih preprostih programih 3D, za zmogljive igre ali še kaj hujšega bo vgrajena Intelova grafika prešibka.

Kljub nekoliko cenenemu in za oko nekoliko manj prijaznemu ohišju stoji PCX Extend-IT na mizi dovolj čvrsto. Čeprav mu lahko ob uporabi izvijača nekoliko pokukamo v drobovje, razen pomnilnika ne omogoča večjega nadgrajevanja. Skorajda bi lahko rekli, da gre za prenosnik, še posebej, ker v osnovnem paketu nima niti tipkovnice niti miške. Je pa res, da ga lahko upravljamo le z dotiki ... Vgrajen je Intel Core i3 (3,3 GHz) in 4 GB pomnilnika, kar povsem zadostuje tudi za ogled filmov, tudi prek izhoda HDMI.

Računalnik pred časom, bi lahko rekli, če ravno niste lastnik kakšnega lokala, ki bo vanj namestil za dotik občutljivi program POS.

PCX Extend-IT

Osebni računalnik "vse v enem"

Hitrost SYSmark 2007 (Productivity): 142.

Hitrost SYSmark 2007 (VideoCreation): 232.

Hitrost 3D: SYSmark 2007 (3D): 239.

3DMark2006: 2678.

3DMark2001: 12987.

Značilnosti: Intel Core i3 2120 3,3 GHz, 3 MB predpomnilnika; 4 GB RAM DDR3 1333 MHz; 500 GB disk, Intel HD graphics 2000.

Zaslon: 21,5-palčni TN, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 800 EUR.

Prodaja: www.avtera.si

Za: Za dotik občutljiv zaslon, pripravljen na čare Windows 8, solidne zmogljivosti, cena.

Proti: Za dotik občutljiv zaslon in nameščen Windows 7, cenena izvedba optičnega pogona, stojalo, ni priložene tipkovnice in miške, grafične zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji