Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2021

Windows 365 – računalnik v oblaku

Windows 365 je Microsoftov predlog za računalniško namizje v oblaku. Za dostop do njega zadostujeta mesečna naročnina in poljubna strojna oprema, ki jo imamo pri roki. To je lahko mac, računalnik z Linuxom, tablica, telefon in … Zakaj pa ne, prav pride tudi star računalnik z okoljem Windows 7, ki ni več podprt, a še vedno lahko povsem spodobno krmili oddaljeno navidezno napravo. Pa je Windows 365 res lahko zanimiv za vsakogar?

Windows 365 konfiguriramo in naročimo prek spletnega portala.

Microsoft je v začetku letošnjega leta predstavil dve veliki novosti na področju operacijskih sistemov Windows. Nedvomno bolj odmevna je nova generacija operacijskega sistema Windows 11, ki bo na voljo od začetka oktobra dalje. V senci te velike novosti pa so predstavili tudi spletno storitev Windows 365, virtualizirane navidezne stroje, ki jih poganjamo v oblaku. Kar ne gre pomotoma mešati s podobnim imenom Microsoft 365, kjer gre za novo marketinško ime za Office.

Windows 365 je torej storitev, s katero dobimo okolje Windows, ki deluje v oblaku, kakopak na Microsofovi infrastrukturi Azure. V ozadju stoječa tehnologija pravzaprav ni nič novega. Nekaj podobnega smo marsikje počeli že več kot desetletje z različnimi programi za virtualizacijo operacijskih sistemov, vendar na rahlo težji način kot v primeru Windows 365 ter ob uporabi številnih omejitev in licenčnih zahtev.

Na prvi pogled zato storitev Windows 365 ni videti nič kaj posebnega. Toda javnost, morda pod vtisom težav, ki jih je pri zagotovitvi računalnikov povzročila pandemija, zlasti v poslovnem svetu in šolstvu, je dobesedno planila po tej novi storitvi v oblaku. No, natančneje, po preizkusni različici, ki jo je Microsoft ponudil ob predstavitvi. Le nekaj dni za to uradno predstavitvijo so bili namreč zaradi prevelikega navala prisiljeni prekiniti brezplačno preizkušanje storitve. Noro!

Vedno posodobljen

Ta hip dobimo v storitvi Windows 365 operacijski sistem Windows 10, ki je vselej tudi posodobljen, kar je dodatni bonus. Microsoft je že napovedal, da bodo razmeroma hitro v storitvi Windows 365 uporabili tudi prihajajoči Windows 11. Na storitev se lahko naročimo prek spletne strani, kjer je celoten postopek naročanja na voljo tudi v slovenščini. Ustvariti bomo morali nov uporabniški račun, uporabimo lahko tudi obstoječega, če smo že naročnik Microsoftovih storitev.

Ko zaključimo začetno izbiro in naročnino, je treba malce počakati. Avtomatiziran sistem potrebuje približno 25 minut, da je navidezni računalnik na voljo. Konfiguracijo sistema sicer lahko upravljamo prek namenskega portala (windows365.microsoft.com).

 Zakupljene storitve Windows 365 upravljamo v namenskemu portalu.

Navidezni stroj Windows 365 lahko uporabljamo na več načinov. Najbolj univerzalen je, da okolje zaženemo kot zavihek v spletnem brskalniku. Na ta način ga zlahka uporabimo na tablici, telefonu, računalniku z okoljem Linux. Dostop prek brskalnika bo zanimiv predvsem za občasno rabo.

Za resnejšo uporabo pa priporočamo uporabo Microsoftovega odjemalca za daljinski dostop Microsoft Remote Desktop (RD), ki ga že danes poznamo za daljinski nadzor oddaljenih (fizičnih) računalnikov. Nova različica tega odjemalca podpira neposredni dostop do storitve Windows 365 preprosto z vpisom uporabniškega imena in gesla.

Odjemalec RD ima to prednost, da zlahka vzpostavimo celozaslonski režim dela z oddaljenim okoljem, predvsem pa omogoča, da ob njegovi pomoči povežemo lokalne naprave (predvsem diske, tiskalnike) z oddaljenim okoljem. Mimogrede, Microsoft RD je na voljo za večino drugih operacijskih sistemov, tako da smo Windows 365 uporabljali tudi na tablici Apple iPad.

Ko smo prijavljeni v Windows 365, deluje vse tako, kot smo vajeni v okolju Windows 10. Odjemalec RD poskrbi tudi za preslikavo lokalnih resursov, diskov, tiskalnikov in omrežnih povezav v navidezno okolje, kar prihrani manj izkušenim uporabnikom kopico preglavic. V navidezni stroj smo brez težav namestili nekaj programov iz lokalnih instalacijskih datotek. Mimogrede, Windows 365 stroji imajo že vnaprej naložen tudi Microsoft 365 (Office), vendar je treba za uporabo tega doplačati vsaj 4,2 EUR na mesec (kot dodatno možnost). Edina napaka pri konfiguraciji, ki smo jo našli, so privzeta tipkovnica in lokalne nastavitve, ki niso bile nastavljene za Slovenijo. Skok v nadzorno ploščo je težavo takoj odpravil.

Ena od dobrot okolja Windows 365 je, da se stanje virtualnih računalnikov nenehno shranjuje. Ko nehamo delati in, denimo, odpotujemo na drugi konec sveta ter tam stopimo za drug fizični računalnik, se znajdemo na točno istem mestu, kjer smo bili pred potovanjem. Brez težav smo tudi zaprli sejo RD na osebnem računalniku in jo nadaljevali na ipadu, kar je seveda nadvse priročno.

Windows 365 je na videz povsem enak običajnim Oknom. Brez težav dostopa do lokalnih resursov, uporabljamo lahko poljubne programe za Okna.

Hitrost delovanja je spodobna, celo nekoliko boljša od običajne hitrosti pri nadzoru oddaljenega fizičnega računalnika prek RD. Verjetno zato, ker ima Microsoft za storitvijo pač boljše omrežne povezave, kot jih imamo običajno pri nadzoru poljubnega oddaljenega računalnika. V primerjavi z lokalnim sistemom se delo z navideznim računalnikom začne nekoliko poznati le pri uporabi grafično intenzivnih aplikacij. Vsekakor Windows 365 ne bi priporočali ravno za igranje iger, temu niti ni namenjen. Nekoliko boljša odzivnost pa bi prišla prav uporabnikom, ki pregledujejo načrte CAD ali pa velike slike. Tudi za video montažo Windows 365 toplo odsvetujemo.

Pri združljivosti je v Windows 365 pravilno delovalo vse, kar smo preizkusili. Programe namestimo iz lokalnega medija (diska) ali preprosteje prek spletne trgovine Microsoft Store, če so tam seveda na voljo. Brez težav smo lahko dostopali do datotečnega sistema na lokalnem računalniku in brez težav smo iz navideznega računalnika natisnili dokument na lokalni tiskalnik.

Vse je slišati korektno, toda pozor na cene. Gibljejo se od 18,2 EUR na mesec za navidezni računalnik z 1 CPU, 2 GB RAM in 64 GB diskom. Za pisarniško delo bo najbrž povsem dovolj računalnik z 2 CPU, 4 GB RAM in 64 GB diska, za kar je treba odšteti 25,5 EUR na mesec. Za zahtevnejšo rabo bi priporočili vsaj 2 CPU, 8 GB RAM in 128 GB diska, kar stane 37,3 EUR na mesec. Najzmogljivejša in najdražja konfiguracija, ki jo lahko trenutno naročimo, predvideva 8 CPU, 32 GB RAM in 512 GB disk, kar bo stalo 143,9 EUR na mesec. Mimogrede, ker gre za navidezne računalnike, je doplačilo konfiguracije mogoče spreminjati tudi kasneje. Velja poudariti, da Microsoft naročnino obračuna enkrat na mesec, lahko pa jo prekinemo kadarkoli.

Ni ravno poceni

Za tokratni preizkus smo se naročili na storitev, ki ponuja 2 CPU, 4 GB RAM in 128 GB diska. Dobro je vedeti, da bo Microsoft v bodoče, kot vse kaže, za storitev Windows 365 nudil različne popuste ob nakupu drugih izdelkov ali storitev, kar je seveda dobrodošlo, a nam malo oteži primerjavo z uporabo navadnega računalnika (in okolja Windows na njem). Cena storitve je bila v našem primeru 28,2 EUR, po ameriških navadah je to seveda neto cena. Za nas v EU je treba prišteti še davek, tako da je dejanska cena 34,4 EUR na mesec.

Zdaj pa še malo matematike. V tem primeru se naslanjamo na izhodiščne cene, brez DDV in brez morebitnih popustov. Vzemimo za primer konfiguracijo 2 CPU, 8 GB RAM, 256 GB disk, kar je približno toliko, kolikor dobimo danes v prenosniku srednjega razreda. Windows 365 vas bo stal 45,5 EUR na mesec. V prvem letu je to 546 evrov. V dveh letih 1.092 EUR. V teh časih dobimo podobno konfiguriran nov prenosnik s 15,6-palčnim zaslonom za nekje med 700 in 800 evri. Če bi omenjeni Windows 365 uporabljali približno 1,5 leta, si za ta denar že lahko kupimo računalnik z enakim operacijskim sistemom.

Za posodobitve okolja v storitvi Windows 365 skrbi Microsoft, podobno kot upravitelji počnejo v podjetju. Windows 365 vsebuje že nekatere drobne novosti, ki jih srečamo šele v Windows 11.

Windows 365 je torej za večino domačih uporabnikov pa tudi malih in srednjih podjetij preprosto predrag. Skoraj nihče v tej široki, pravzaprav najširši množici uporabnikov namreč ne menja računalnikov prej kot v treh, štirih, morda še več letih. Vse prednosti uporabe sistema Windows v oblaku bodo zaradi cene zanje najbrž premalo mamljive.

Za večja podjetja pa se slika lahko precej spremeni. Zlasti tam, kjer je menjava zaposlenih velika, pa tudi tam, kjer imajo v podjetjih izmensko delo. Seveda pa je kot nalašč za situacije, kjer je zaradi pandemije treba začasno (upamo) zagotoviti delo na daljavo. V takih primerih delodajalec preprosto plača toliko, kot je treba, toliko časa, kot potrebuje. Navidezne stroje si zaposleni za nameček zelo preprosto »podajajo«, ne da bi prišlo do fizične izmenjave računalnika. Da ne govorimo o tem, da je na ta način lažje nadzorovati varnost dostopa do službenih strežnikov in podatkov kot upravljati fizične naprave pri uporabniku doma.

Kaj pa bi bila alternativa za taka podjetja? Ob dodatnih potrebah kupiti toliko več računalnikov in povrh še v razmerah pomanjkanja elektronskih komponent ter dolgih dobavnih rokov, da bi jih na koncu krize (beri: pandemije) preprosto pospravili v skladišče.

Kdor se je že srečal s tovrstnimi težavami, verjamem pa, da je bilo v zadnjih dveh letih tudi v Sloveniji veliko takih primerov, verjetno hitro ugotovi, da je Windows 365 za določene scenarije poslovne rabe zelo, zelo dobrodošla možnost, pa čeprav ni edina. Ne moremo se tudi znebiti vtisa, da je to najbrž poslovni model »plačaj na uporabo« (pay-as-you-go), ki ga bomo v prihodnosti videli še več. Kdo ve, morda lahko kmalu postane celo prevladujoči način uporabe računalnikov.

Lahko pa na Windows 365 gledamo tudi nekoliko drugače. Če ga ne bi ponudil sam Microsoft, bi ga v danih razmerah v podobni obliki zelo verjetno ponudili drugi ponudniki oblačnih storitev. Preprosto zato, ker so zavohali, da je tu lepa poslovna priložnost. Zakaj torej Microsoft ne bi požel levjega deleža, če je že avtor platforme Windows?

Windows 365 torej še zdaleč ni revolucija, prav tako ni za vsakogar. Dobro pa je vedeti, da obstaja in da lahko s storitvijo v nekaj minutah pridemo do računalniškega okolja in programov, ki smo jih vajeni uporabljati. Kjerkoli, kadarkoli, z visoko stopnjo varnosti.

Windows 365

navidezni računalnik z okoljem Windows v oblaku

Kdo: www.microsoft.com

Cena: Od 18,2 EUR do 143,9 EUR na mesec, brez DDV.

Za: Celoten računalnik z okoljem Windows, dosegljiv v oblaku, na zahtevo in daljavo; združljiv z obstoječimi programi in lokalnimi napravami.

Proti: Visoka cena v primerjavi s fizičnimi računalniki.

Windows 365 22.JPG – 

Windows 365 14.JPG –

Windows 365 01.JPG – 

Windows 365 23.png - 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji