Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2008

Vsi v splet. Tuji!

Vsi v splet. Tuji!

Slovenski trg je, to nam je vsem jasno, majhen in občutek imam, da postaja vedno manjši. Časi, ko smo se pohvalili, da se pri nas dobi vse in po isti ceni kakor v tujini, se počasi iztekajo.

Včasih, ko so nam modreci v Beogradu s hudimi carinami prepovedali dostop do računalniške tehnologije, smo z zavistjo gledali čez mejo in si predstavljali, kako bi bilo računalnike po tistih avstrijskih ali italijanskih nizkih cenah kupovati legalno, brez "švercanja". No, nekateri nekoliko starejši med nami so se takrat lepo znašli in na avstrijski strani meje ustanovili podjetja, ki so tehnike lačnim Jugoslovanom to z velikim dobičkom prodajali in nam celo pomagali "švercati" (nakupljene računalniške dele so prikladno razdelili na več računov), a to je že druga zgodba.

Nato smo resno sprejeli kapitalizem, se odprli in celo vstopili v EU. In kar naenkrat ugotovili, da so nakupi v tujini postali nesmiselni. Pri nas se je dobilo vse in cene so bile primerljive s tujino. Hkrati je bil to čas, ko je mnogo, premnogo slovenskih računalniških podjetij propadlo, ker s tako nizko maržo, kot jo je zahtevala zgoraj omenjena cenovna združljivost, niso mogla preživeti.

Danes so tisti, ki jim je uspelo preživeti, očitno še vedno v enakih težavah - težko je preživeti s tako nizkimi maržami in hkrati vzdrževati tako široko in vedno širšo ponudbo izdelkov, kot jo zmorejo "tujci". Še posebej danes, ko "tujci" vedno bolj pomeni tuje spletne trgovine, ki poslujejo s še nižjimi maržami (in predvsem stroški - skladišča, na primer) in imajo še večjo ponudbo izdelkov, nabrano z vseh vetrov.

Sam sem imel ta mesec prav tako izkušnjo, ko sem pri nas hotel kupiti dolg (20 metrov) kabel HDMI in enako dolg optični zvočni kabel (t. i. Toslink). Saj veste, visoko ločljivi televizorji so trenutno "in" in povezava z računalnikom je edino smiselna, glede na to, da je televizijskih programov HD le za vzorec. No, kot kaže, pri nas tako povezovanje še ni tako "in" ali pa vsaj prodajalci tega še niso zaznali. S kratkimi kabli sicer ni težav, tisti, ki računalnika vendarle ne bi imeli v dnevni sobi, pa smo "out of luck", kot pravijo Američani.

Odločil sem se povprašati kar v znani spletni trgovini, v upanju, da so agregator različnih prodajalcev in dobaviteljev in bodo to gotovo imeli. Spletno povpraševanje se je hitro zreduciralo na telefonski pogovor, v katerem so me odgovorni v trgovini prijazno poprosili, če bi raje kar sam direktno poklical k znanemu uvozniku raznoraznih kablov. No, ja, tudi prav... Žal se je izkazalo, da tudi ta specializirani uvoznik tako dolgih kablov nima, sploh. Ha, ima pa jih njegov konkurent, pravkar so jih začeli prodajati! Zaslutili so, da je trenutek pravi, in se oborožili z zalogo. Super, kajne? Bi bilo, ko ne bi zgornje težave z nizkimi maržami na splošnih izdelkih poskušali kompenzirati z zelo (ZELO) visokimi maržami na takih, pri konkurenci še eksotičnih izdelkih, kot so dolgi kabli HDMI. Cena 20 metrov dolgega kabla je namreč kar 100 evrov! Poznavalci se bodo sicer spomnili, da še ni dolgo, kar so bili taki kabli tudi v tujini še veliko dražji, saj taka dolžina zahteva zelo dobro oklopljenost oz. zaščito proti motnjam (včasih je celo veljalo, da HDMI na več kot 10 metrih ne deluje, sploh).

Vendar mi prirojena škrtost ni dala miru in sem kljub vsemu zajadral še na tuje spletne strani. Hej, tam so taki kabli po le 35 evrov! Prav, prištejmo še poštnino - 45 evrov. Halo? Več kot pol ceneje? Za enak kabel? Ki ti ga dostavijo na dom?

No, prav, ni tako zelo enostavno, kajti splošni prodajalci tehnike, ki "obvladajo" Slovenijo (npr. www.pixmania.com), takih specializiranih kablov nimajo. Imajo pa jih drugi velikani, npr. amazon.co.uk. Vendar žal ne dostavljajo v Slovenijo. Ima jih tudi kar nekaj specializiranih "kablašev" na Otoku (kaj morem, če ne govorim nemško). Tako specializiranih in tako angleških, da sploh nimajo časa ugotavljati, ali dostavljajo v Slovenijo. Eden od njih je to ugotovil šele po tem, ko je sprejel moje plačilo (seveda ga je potem, ob opravičilu, tudi vrnil). Rešitev - množica majhnih prodajalcev, ki se združujejo pod ebay.co.uk. Malce previdnosti in preučevanja komentarjev kupcev sicer ne bo odveč - komentarji, kot so: "Kupil sem kable in jih nikoli dobil, prodajalec ne odgovarja", gotovo pomagajo pri (ne)odločitvi o nakupu.

Specializirani nakupi torej nedvomno sodijo v tuji splet. Vendar pa so lahko tudi bolj običajni nakupi tam ugodnejši kot pri nas. Če le imate malce sreče, oz. nimate smole. Samo primer - zvočniki 5.1, ki pri nas stanejo med 280 in 300 evrov, so ob mojem nakupu na Pixmaniji stali 230 evrov. Plus poštnina - 240 evrov. 40-60 evrov prihranka ni slabo. Gledam iste zvočnike na Pixmaniji zdaj, teden dni kasneje - 299 evrov! Plus poštnina. In smo kar naenkrat pri višji vsoti, kot jo zanje zahtevajo pri nas. Noro, kajne?

Mimogrede, saj ste že slišali za Microsoftove pobožne želje o Windows Embeded, ki bo sčasoma poganjal vse bolj ali manj elektronske naprave (in vice na temo avtomobilov, ki padejo v "blue screen")? No, resnica je popolnoma drugačna - tako kot se je zgodilo na področju spletnih strežnikov, se je zgodilo tudi tukaj: zmagal je Linux. Nedavno sem brskal po navodilih za televizor LCD (saj veste - RTFM, Read The F* Manual) in odkril zanimiv "disclaimer": The following open source software components are included in the product: linux kernel, busy box, uClibc, zlib, libpng, libjpg. Linux tudi v televizorju! Resda samo zato, ker ima tisti televizor možnost prikazovanja fotografij in MP3jev s ključka USB, pa vendar. Microsoft, čas bo za predajo!

Namesto po 100 evrov so tam taki kabli le po 35 evrov! Prav, prištejmo še poštnino - 45 evrov. Halo? Več kot pol ceneje? Za enak kabel? Ki ti ga dostavijo na dom?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji