Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2015

Vsebina za prihodnost

Microsoft ponuja za pokušino svežo jed na jedilniku z imenom Office. Gre za povsem novo usmeritev pisarniške zbirke, ki se obrača od zahtevnih uporabnikov k množici. Zelenec, ki sliši na ime Sway, postreže s presenetljivimi rezultati.

Vsenavzoči napisi Coming Soon pričajo o nedokončanosti pripomočka Sway.

Vsenavzoči napisi Coming Soon pričajo o nedokončanosti pripomočka Sway.

Najmlajši član družine Microsoft Office, Sway, je v osnovi orodje za ustvarjanje spletnih vsebin. Podobno kot številni priljubljeni upravljavci (Wordpress, Joomla) nam omogoča, da z manj truda izdelamo privlačno predstavitev, ki jo zlahka delimo z drugimi. Za razliko od naštetih je Sway preprostejši, marsikaj postori sam in delo opravi dobro.

V prvem koraku izberemo predlogo, ki jo v Redmondu imenujejo Mood. Izbiramo med usmerjenostjo predstavitve, različnimi pisavami in barvami. Če se nam sicer enostavno oblikovanje posameznih elementov zdi zamudno, lahko uporabimo možnost Remix!, ki ob pomoči umetne pameti opravi delo namesto nas. Če je rezultat čarovnije preveč podoben običajnim dokumentom, ga ozaljšamo v načinu Storyline. Na voljo imamo štiri osnovne gradnike: naslov (Header), besedilo (Text), slikovno gradivo (Media) in datoteke (Upload). Slednji nam med drugim omogoča prenos besedila, spisanega v urejevalniku Word, ki ga zna sistem nato pretvoriti in uporabiti pri nastajanju všečne predstavitve. Žal iste zvijače ne moremo uporabiti z dokumenti v obliki PDF. Sway jih preprosto ne mara. Na srečo se odkupi z bogatimi zmožnosti dodajanja slikovnega gradiva. Fotografije vanj mečemo iz spletne shrambe OneDrive, družabnega omrežja Facebook, Twitterja, s spletišča YouTube ali iz krajevne shrambe. Če katero izmed priljubljenih storitev hranjenja podatkov pogrešamo, lahko Microsoftu potožimo z uporabo šeste zmožnosti, Add Source. Na splošno je pripomoček prepojen z najrazličnejšimi možnostmi Coming Soon, ki jih razvijalci obljubljajo šele v prihodnjih različicah.

Sway je za zdaj na voljo zgolj v preizkusni različici, do katere pridemo s povabilom. Kljub temu mu težko spregledamo pomanjkanje zmožnosti, sploh pri urejanju besedila. Razen poudarjanja določenih besed črkam ne moremo nič. Resda so končni izdelki kljub temu videti privlačno, a ob njih ne čutimo ponosa, ki bi bil posledica lastnih zaslug. Prav tako grajamo to, da ni kakršnegakoli izvoza umetnine, bodisi na papir ali v obliko, ki bi jo uporabili drugje. Edina končna pot je objava v spletu, ki mnogim ne bo dovolj. Sway je svež veter v družini Office, namesto globine se ponaša s preprostostjo. Čeprav še ni končan, se ga splača preizkusiti.

Sway

Orodje za ustvarjanje spletnih vsebin.

Prodaja: Microsoft.

Cena: Brezplačno (s povabilom).

✓    Preprostost, privlačni rezultati.

✗    Ne mara oblike PDF, skop nabor zmožnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji