Objavljeno: 29.5.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2018

Vsaka kamera je spletna

Doma imamo običajno spletno kamero ali v okvir monitorja vgrajeno lečo, ki nam že dlje časa dobro služi pri video pogovorih. Njeno uslužnost bi radi nadgradili tako, da bi iz službe videli, kaj se dogaja doma. Na pomoč nam priskoči resda starejši, a še vedno odličen programski izdelek Air Cam Live Video.

Air Cam Live Video je odlična programska storitev, ki omogoča, da sliko s (skorajda) katerekoli računalniške kamere spremljamo po internetni povezavi od daleč. Sestavljena je iz dveh delov, programa v računalniku z operacijskim sistemom Windows ali macOS in iz mobilnega odjemalca, kjer se magija dejansko izvaja. Naveza je primerna za nadzor dojenčka, hišnega ljubljenca ali v vlogi varnostne kamere, ki opozarja na nepovabljene goste.

Najprej v računalnik (PC ali Mac) namestimo brezplačno programsko opremo, ki jo dobimo na spletni strani senstic.com, ustvarimo uporabniški račun, ki bo poslej povezan s priključeno kamero, in nastavimo želena pravila, po katerih bo naveza v prihodnje delovala. Nastavitve se delijo na običajne in pričakovane, med njimi najdemo med drugim kakovost slike, nočni pogled, snemanje dogajanja in pot do posnetih datotek, ter na presenečenja, kjer prevladuje opozarjanje na premikanje pred kamero ali zvok v bližini. Če je kamera v vlogi varnostne naprave, ji najprej nastavimo občutljivost in način opozarjanja, ki je lahko po elektronski pošti ali v obliki opozorila na pametnem telefonu. Ob neželenem obisku se po želji samodejno sproži tudi snemanje.

Povezava je tako v krajevnem omrežju kot od zunaj samodejna. Ob težavah je uporabniku na voljo iskanje po številki IP ali ob pomoči kode QR.

Kamera v krajevnem omrežju na mobilnem odjemalcu deluje brez težav in dodatnih nastavitev. S tržnice App Store na telefon iPhone ali tablico iPad namestimo plačljiv mobilni program Air Cam Live Video (9 EUR), ki bo takoj po zagonu postregel z možnostjo krajevnega dostopa. Slednja se bo spremenila, če bomo do kamere dostopali oddaljeno. Da bi naveza delovala tudi iz službenega brezžičnega omrežja ali na terenu z mobilno internetno povezavo, moramo domačemu usmerjevalniku preusmeriti privzeta vrata 1726. Če je na usmerjevalniku omogočen UPnP, v nastavitvah programa izberemo Remote Access in Auto-Config, nato Air Cam sam poskrbi, da bodo vrata v prihodnje odprta. V nasprotnem primeru se preusmerjanja lotimo ročno. Postopek je od usmerjevalnika do usmerjevalnika drugačen, a vendar podoben.

Air Cam Live Video

Spletna storitev in program.

Prodaja: Senstic, App Store.

Cena: 9 EUR.

Za: Učinkovitost, bogat nabor možnosti.

Proti: Cena, zastarel videz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji