Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: televizor, strojna oprema

Vladar dnevne sobe

V čedalje bolj digitalnem svetu smo uporabniki na vsakem koraku obkroženi z zasloni. A nobenega dvoma ni, katera naprava vlada v dnevni sobi, saj ljudje vsak dan zremo v njen zaslon po več ur dlje, kot bi bilo priporočljivo. Da, uganili ste, gre za digitalni televizor. Premijski televizorji so obenem tudi prvi glasniki ultra visoke ločljivosti 4K.

Oznaka 4K označuje ločljivost zaslona, ki ga sestavlja skoraj 8,3 milijona slikovnih pik, oziroma kot  v svetu večpredstavnosti zapišejo izdelovalci, 3840 x 2160 pik. Med izrazi, ki označujejo ločljivost 4K, bomo naleteli tudi na oznako »Ultra HD«. Kaj pravzaprav pomeni ta ultra visoka ločljivost? V praksi 4K prinaša štirikrat več podrobnosti kot običajna polna visoka ločljivost (Full HD). To pomeni, da bo prikazana slika še bolj podrobna, če ne kar neverjetno realistična.

Kot rečeno, so v jabolko po imenu 4K prvi ugriznili prav izdelovalci televizorjev, ki takšno ločljivost potrebujejo tudi zavoljo hitro rastočih diagonal zaslonov, saj pri diagonalah televizorjev, večjih od poldrugega metra, kakovost slike v primeru »le« polne visoke ločljivosti matrike vidno upada. Čeprav je danes vsebin v ultra visoki ločljivosti razmeroma malo, imajo k sreči praktično vsi (naj)dražji televizorji 4K vgrajen slikovni procesor, ki jim omogoča, da vire v polni visoki ločljivosti (Full HD, 1080p), pa tudi v nižjih, obdelajo in prikažejo v 4K. To jim v primeru ločljivosti 1080p in 720p presenetljivo dobro uspeva, signal standardne ločljivosti in nižjih pa je očitno že tako »redek«, da je zanje prevelik zalogaj. Oziroma, povedano drugače – za spremljanje TV programov v standardni ločljivosti je nakup televizorja 4K preprosto metanje denarja stran. Za vse drugo pa pristno razvajanje, predvsem oči.

Ena najboljših lastnosti televizorjev 4K je predvajanje vsebin, predstavljenih v treh dimenzijah. Večina povprečnih gledalcev se strinja, da je pasivna tehnologija 3D očal, kar zadeva rabo, preprostejša in za daljše gledanje manj naporna. Video zanesenjaki pa še vedno vedo, da je v primeru pasivnih 3D očal dejanska ločljivost nižja kot pri precej dražjih aktivnih rešitvah. A 4K na področju pasivnega 3D prikaza dela čudeže, saj dobimo na obeh očesih polno visoko ločljivost in tako znatno boljšo 3D izkušnjo kot pri večini današnjih 3D televizorjev, pri čemer se nam ni treba ubadati z motečim potencialnim utripanjem 3D slike v primeru aktivnih 3D očal ter izgubo svetilnosti ob nenadnih premikih glave ... 4K televizorji bodo bržkone tudi odigrali najpomembnejšo vlogo pri prodoru tehnologije gledanja 3D vsebin brez pomoči namenskih očal, saj je velikansko število slikovnih pik nujni predpogoj, da bo 3D slika dobro vidna z različnih zornih kotov.

Kakovost prikazane slike je glavni razlog za nakup vrhunskega televizorja, a se vedno več uporabnikov navdušuje tudi nad pametjo teh naprav, ki po vzoru mobilnih telefonov in tablic obvladajo marsikatero drugo nalogo. Televizorji so že postali računalniki v malem, le da so namesto k produktivnosti nagnjeni k zabavi uporabnikov. Svoje poslanstvo si razlagajo tako, da ob pomoči internetne povezave uporabnikom ponujajo precej bogat nabor aplikacij za dostop do različnih video in avdio vsebin, novičarskih strani in družabnih omrežij. Vgrajen imajo tudi spletni brskalnik, ki poskrbi, da je digitalna zabava praktično brezmejna.

LG 65EC970V

Izdeluje: www.lg.com.

Prodaja: www.moj-tv.com.

Cena: 6000 EUR.

✓    Odlična kakovost slike, uporabniški vmesnik, daljinec.

✗    Cena.

Korejski velikan LG je ločljivost 4K vzel skrajno resno. Je bržkone edini izdelovalec, ki je z novim modelnim letom predstavil več 4K televizorjev kot modelov nižjih ločljivosti. Med novimi televizorji je namreč kar 60 odstotkov takih, ki sliko prikazujejo v ultra visoki ločljivosti 3840 x 2160 pik (UHD/4K). Zastavonoša nove generacije je model 65EC970V, ki skladno s premijskim oblikovanjem in razkošno diagonalo (165 cm) postreže še s ceno, ki vzame sapo. K sreči ne temelji vse le na ločljivosti. LG se v bitko za kupce podaja z več »skrivnimi orožji«, eno od njih je vsekakor uporaba zaslona OLED. Zaslon televizorja je skladno z najnovejšo modo ukrivljen in predvsem neverjetno tanek. LG velja pohvaliti za odlično uporabo protiodsevnih filtrov, s katerimi preprečuje, da bi različni svetlejši predmeti v dnevni sobi močno odsevali na zaslonu televizorja.

Slika je naravnost vrhunska in, četudi ni najnovejše pogruntavščine, HDR, prepriča barvna globina, barve so žive, odtenki črne in prikaz najmanjših podrobnosti izjemni. Televizor se odlično obnese tudi pri prikazu 3D vsebin visoke ločljivosti, priloženih mu je kar šest parov »pasivnih« očal.

Uporabniški vmesnik WebOS navduši s svojo prečiščenostjo in preprosto rabo. Zna tudi slovensko. Za to, da je upravljanje aplikacij in funkcij televizorja na visoki ravni, poskrbi še prenovljeni daljinec, ki je posrečena kombinacija tradicionalnih daljincev z veliko tipkami. Z vgrajenim žiroskopom in podporo gestam poenostavi pogoste ukaze (le navaditi se jih moramo).

Zvočno podobo tankega televizorja rešuje »nahrbtnik«, v katerega so poleg krmilne elektronike in priključkov vgrajeni še kakovostni zvočniki Harman Kardon v postavitvi 4.0, ki se hvalijo z nazivno močjo kar 40 W. Priključkov je v izobilju, hvalimo štiri vmesnike HDMI, saj vsi podpirajo predvajanje slike ločljivosti 4K s 60 sličicami na sekundo, televizor pa lahko omrežimo žično ali brezžično. Ne manjka niti kamera, s katero lahko vzpostavimo videokonferenčno povezavo.

Samsung UE65HU8500

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.moj-tv.com.

Cena: 3250 EUR.

✓    Odlična kakovost slike, daljinec.

✗    Prikaz črne barve bi lahko bil boljši.

Samsung je bil eden prvih izdelovalcev, ki so začeli »kriviti« svoje televizorje. Eden največjih ukrivljenih televizorjev, 65-palčni UE65HU8500, takoj očara z zunanjo podobo, zatem pa še s sliko. Kot se za sodoben prestižni televizor spodobi, zna predvajati vsebine v ločljivosti UHD do najmanjših podrobnosti. Ko mu strežemo s 4K virom slike, opazimo ostre robove predmetov, vsak las v vetru, kosce ob eksploziji ... Bogate in žive barve in odličen kontrast prepričajo tudi pri 3D vsebinah in nižjih ločljivostih, ki jih zna televizor »nadgraditi«. Šele pri DVDjih (in slabših virih) je opazen upad kakovosti slike. Sliki ni praktično kaj očitati, le črnine in močno senčene dele znajo prestižni konkurenti nekoliko bolj zadeti, pa tudi modra je nekoliko prenasičena, a nikoli toliko, da bi bila slika videti nenaravno.

Najboljši del paketa je, presenetljivo, daljinec. Televizor ima kar dva. Klasičnemu daljincu je dodan še zaobljen »pametni« daljinec z žiroskopom, ki svoje delo opravlja naravnost odlično. Upravljanja televizorja z glasovnimi ukazi se uporabniki ne bodo šli prav dolgo, bistveno uporabnejša je aplikacija Samsung Smart View 2.0, ki omogoča upravljanje (žično ali brezžično omreženega) televizorja prek mobilne aplikacije. V razdelku Smart Hub v televizorju najdemo izjemno bogat nabor drugih aplikacij za dostop do spletnih pretežno video virov.

V primerjavi z najsodobnejšimi tankimi televizorji Samsungov deluje robustno, a to je lahko celo prednost. V ohišje ima vgrajenih šest zvočnikov, ki svoje delo opravijo dobro tudi pri večji glasnosti.

Sony KD-65X9005B

Izdeluje: www.sony.com.

Prodaja: www.acssony.si.

Cena: 3400 EUR.

✓    Odlična kakovost slike in zvoka.

✗    Slabša lokalizacija in večpredstavni predvajalnik.

Sonyjeva Bravia X9 v 65-palčni različici daje uporabniku hitro vedeti, da ima opravka s prestižnim televizorjem. Poleg velike slikovne površine takoj opazimo debelejša stranska robova z vgrajenimi trisistemskimi zvočniki, ki svoje delo opravljajo naravnost odlično in v povprečno veliki dnevni sobi zadovoljijo ušesa večine gledalcev, tudi zahtevnejših. Zvok pa ni edina vrlina televizorja. Tehnologija prikaza širše barvne palete, imenovana Triluminous, se tudi v praksi izkaže za odlično, saj zna ta televizor prikazati še tako majhne razlike med posameznimi barvnimi odtenki. Uporabnik lahko razširjeno barvno paleto v skladu s svojim okusom za barve uporablja ali pa ne, tudi v slednjem primeru so barve pristne in žive, slika pa zelo kontrastna. Pasivna implementacija prikaza 3D podob v navezi s slikovnim procesorjem, vgrajenim v televizor, svoje delo opravlja zelo dobro. Izdelovalec je uporabil svetleče steklo nad matriko zaslona, zato znajo odsevi v svetlejših prostorih zmotiti gledalce.

Tudi Sony televizorju prilaga par daljinskih upravljalnikov. Večji je klasične zasnove, manjši pa preprostejši in namenjen le osnovnejšim opravilom, a je upravljanje z njim po zaslugi malce večjih tipk kljub vsemu nekoliko lažje. V obrambo zares manj primernima daljincema lahko zapišemo, da manjši k sreči kot eden prvih podpira tehnologijo NFC. Upravljanje prek mobilne aplikacije na zaslonu, občutljivem za dotik, priporočamo tudi sami.

Edina pomanjkljivost: v splet povezane aplikacije ne poznajo tolikšne krajevne prilagoditve kot pri konkurentih, čeprav japonski gigant ponuja dostop do vrste brezplačnih spletnih video vsebin.

Philips 65PUS9109

Izdeluje: www.tpvision.com.

Prodaja: www.eltus.si.

Cena: 2550 EUR.

✓    Odlična kakovost slike, sistem Android.

✗    Ni neposredne podpore zapisu HEVC.

TP Vision, lastnik blagovne znamke Philips, je bil eden prvih, ki so na police trgovin spravil cenovno dostopne 4K televizorje. Med prestižnimi modeli ponuja Philipsov 65PUS9109 za odšteti denar največ zaslonske površine. Kot je pri Philipsovih televizorjih že v navadi, ta 65-palčnež postreže z nadvse ostro in barvno prepričljivo sliko. Po zaslugi kar šestjedrnega slikovnega procesorja in tehnologije Ultra Pixel HD se zgledno odreže pri obdelavi virov nižje ločljivosti. Slikovni procesor namreč vsako barvno piko razdeli na štiri barvne podpike in jo dodatno obdela. To v praksi pomeni, da zna ustvariti in prikazati več podrobnosti tudi na manj jasnih delih slike. Za prikaz 3D slike televizor uporablja pasivno tehnologijo, katere izvedbo lahko pohvalimo.

Ker gre za sodoben Philipsov televizor, seveda ne manjka osvetlitev okolice, imenovana Ambilight, ki s pomočjo diod LED osvetljuje okolico zgornje in obeh stranskih stranic televizorja. To še poveča občutek kontrastne slike. Del televizorja, posvečen pametnemu dostopu do aplikacij in internetnih vsebin Smart TV, je po zaslugi operacijskega sistema Android prijaznejši do uporabnika in blesti pri povezljivosti. Žal svoboda pri nalaganju ni enaka tisti iz sveta tablic, kar je pričakovano, saj niti razvijalci iger in aplikacij še niso predvideli rabe na »ležečih« zaslonih UHD. Delo z aplikacijami je po zaslugi daljinca z vgrajenim žiroskopom otročje lahko.

Tanka zasnova (televizor je debel vsega poltretji cm) plača davek z nekoliko manj zmogljivim zvočnim sistemom, manj pa nam je bilo všeč to, da sicer odličen predvajalnik večpredstavnih vsebin ne pozna zapisa HEVC in tako za predvajanje 4K vsebin potrebuje zunanjo napravo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji