Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2010 | Teme: microsoft, kamera

Visoka ločljivost prek spleta

Na trgu spletnih kamer je kar nekaj časa vladalo popolno mrtvilo. Bistvenih novosti v zmogljivosti malih naprav ni bilo že leta, med tem časom pa so se dodobra namnožile, saj jih najdemo v skoraj vsakem prenosniku in na marsikateri mizi. Microsoft je sklenil, da je čas, da množicam ponudi boljšo napravo, in je predstavil Microsoft LifeCam Cinema, ki kot prvi ponuja HD ločljivost in široko sliko.

Po obliki je kamera vsekakor nekaj posebnega, saj ni zasnovana v obliki žogice ali kvadra, kot smo navajeni, temveč v obliki valja in tako spominja na legendarno Applovo kamero iSight. Ohišje ni plastično, temveč aluminijasto, kar daje občutek robustnosti in boljše kakovosti. Čeprav na sliki deluje velika in nerodna, se v praksi izkaže, da je precej lahka in dovolj majhna, da v torbi prenosnika ne bo zavzela skoraj nič prostora. Pogrešali smo edinole torbico, v katero bi jo lahko pospravili med prenašanjem in tako zaščitili, saj bi kameri visokega razreda vsekakor pristajala.

LifeCam Cinema se že na sprednji strani kamere postavlja z znakom HD. To naj bi pomeni, da kamera zmore delati posnetke v širokozaslonskem načinu v razmerju 16 : 9, kot smo ga vajeni pri vseh novejših televizorjih, vendar ne v polni ločljivosti 1920 x 1080, temveč "samo" v ločljivosti 1280 x 720 oz., krajše, 720p, kar naj bi bila doslej najvišja ločljivost za spletne kamere za domačo rabo. Spletne kamere se seveda največ uporabljajo za spletne pogovore. In visoka ločljivost slike med takimi pogovori, smo spoznali, ni nekaj samoumevnega.

Eden najbolj uporabljanih spletnih klepetalnih programov, Skype, ob zadostni hitrosti internetne povezave in dovolj zmogljivim procesorjem privzeto prikazuje sliko v ločljivosti 640 x 480 in na našem preizkusu je z LifeCam Cinema pri tej ločljivosti slika bistveno lepša kot pri "nižji" ločljivosti 320 x 240. Čeprav ločljivosti v nastavitvah programa ni mogoče povečati ali pomanjšati, je to mogoče s preprostim posegom v nastavitveni datoteki z uporabo zvijače, opisane v okvirčku. Tako smo uspešno preizkusili pogovor pri največji ločljivosti in izkaže se, da za take pogovore potrebujemo precej zmogljiv računalnik (vsaj dve jedri) in dovolj široko povezavo v splet. Procesor na nekaj let starem prenosniku smo tako obremenili, da so se Okna 7 samodejno odločila in ugasnila učinek Aero, da so izboljšala odzivnost računalnika. Ugotovili smo, da se najbolje obnesejo ločljivosti nekje vmes, recimo 800 x 600 pik ali širokozaslonska ločljivost 960 x 544 pik, ki zaradi široke slike izpade še posebej simpatično.

Med prikazovanjem slike v visoki ločljivosti je procesor polno zaseden. png]

Tudi Windows Live Messenger samodejno prikazuje sliko s kamere, vendar si jo v vsej lepoti lahko ogledamo samo v celozaslonskem načinu, kjer se pretaka slika pri ločljivosti 640 x 480. Na žalost in začuda tudi pri (Microsoftovem!) Live Messenger preko nastavitev ni mogoče povečati ločljivosti in tako v popolnosti izkoristiti zmogljivosti kamere. Morda pa v naslednji različici!

Pozitivno nas je presenetilo, da kamera brez težav deluje tudi v drugih operacijskih sistemih. Preizkusili smo jo v Ubuntu Linuxu, kjer je brez dodatnih gonilnikov ali druge programske opreme delovala odlično. V programu Cheese Webcam Booth (http://projects.gnome.org/cheese/) smo lahko izbrali vse ločljivosti, celo nekaj takih, ki jih nismo mogli niti v originalno priloženem programju v Windows. Sami tega sicer nismo preizkušali, vendar sodeč po navedbah v spletu, Microsoft LifeCam Cinema brez težav deluje tudi v OS X.

Poleg kamere dobimo programsko opremo Microsoft LifeCam, ki vendar omogoča snemanje v vseh ločljivostih in dodajanje posebnih učinkov na živ posnetek, tudi med pogovori v obeh omenjenih programih za klepetanje. Tako si lahko pri snemanju omislimo rožnato pričesko, kavbojski klobuk ali mačja ušesa, kot smo vajeni tudi iz gonilnikov drugih izdelovalcev spletnih kamer. V LifeCam je lepo integriran tudi v Microsoft Movie Maker in samo z enim klikom bomo pravkar posnete kadre lahko urejali v omenjenem programu.

In kako kakovostna je "visoko kvalitetna visokoločljivostna" slika pri uporabi LifeCam Cinema? Čeprav je vsekakor boljša kot pri "navadnih" spletnih kamerah, težko govorimo o zelo dobri sliki pri najvišji ločljivosti in slika se ne more primerjati s tisto, ki jo zmorejo ročne kamere za domačo rabo. Pa saj tega glede na ceno in velikost kamere niti ni pričakovati. Boljša kakovost se še najbolj pokaže z izrazitejšimi barvami pri nižjih ločljivostih in precej kakovostno sliko tudi ob slabih svetlobnih razmerah. Tako smo ugotovili, da je že samo svetloba monitorja dovolj, da bo obraz pri pogovoru prek spleta solidno osvetljen. Če torej višja ločljivost ne prinaša posebnih prednosti, je izboljšana slika zaradi boljšega senzorja in optika razlog, da se, če veliko pogovorov opravimo prek spleta, odločimo za boljšo spletno kamero.

Na žalost slovenski Microsoft izdelka za zdaj ne namerava prodajati v Sloveniji, zato ga boste zaman iskali po trgovinah. Malce bolj iznajdljivi in drzni ga lahko naročite prek tujih spletnih trgovin. Kot smo že navajeni pri takšnih izdelkih, je v trgovinah v ZDA precej cenejši kot v Evropi, kjer boste morali za kamero odšteti okoli 60 evrov.

Microsoft LifeCam Cinema

Kaj: Visokoločljivostna širokozaslonska spletna kamera.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Prodaja: V Sloveniji ni naprodaj.

Cena: V ZDA okrog 50 USD, v EU 60 EUR.

Za: Solidna kakovost slike tudi pri slabši osvetlitvi.

Proti: Ni torbice za zaščito med prenašanjem, (ne po lastni krivdi) visoka ločljivost ne deluje v Skypu in Microsoft Live Messengerju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji