Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2015 | Teme: pametni telefon, strojna oprema

Veliko tudi za malo denarja

Trg telefonov počasi dosega stanje, ko bo kakovostnih razredov vedno manj. Po osmih letih cenovno ugodnih in dragih telefonov smo počasi prišli do točke, ko najcenejši niso več tako slabi, najdražji pa niso nujen nakup za zadovoljivo izkušnjo.

Kot uporabnike nas to postavlja v težji položaj, saj je bilo v preteklih letih dovolj, če smo kupili enega od osrednjih modelov kateregakoli izdelovalca pametnih telefonov. Cena je bila jamstvo za zadovoljivo izkušnjo in razlike med modeli so se iskale v založenosti trgovin z mobilnimi aplikacijami in čim bolj tekočem delovanju operacijskega sistema. Nekaj prostora za razlikovanje je bilo še pri izbiri strojne opreme, a so se tudi na tem področju stvari umirile in je prišlo do konsolidacije, saj ima večina androidnih pametnih telefonov ob enaki cenovni postavki skoraj do pičice enako drobovje.

Medtem ko sta iOS in Android zacementirala svoja ekosistema in je Windows Phone prilezel do točke, ko zna zadovoljiti povprečnega uporabnika, so se razlike med telefoni preselile na oblikovanje in redke sestavne dele, ki tej ali oni znamki prinesejo nekaj dodatnih točk. Telefoni so se tudi v preteklosti borili na področju oblikovanja, v zadnjih dveh letih pa so vsi izdelovalci našli svojo »obliko« in jo nenehno izpolnjujejo. Ta ima ravno dovolj posebnosti, da se lahko razlikujejo od konkurence. Apple je šel z zadnjim iPhonom nazaj h koreninam, saj oblikovanje modela 6 in 6+ spominja na prvi iPhone. Sony je s svojimi Xperiami Z že pred leti začrtal zelo všečne oblikovne smernice, ki jim (pravilno) sledi. LG se je končno otresel poceni plastike in jo nadomestil z bolj kakovostnimi inačicami, nekaj razlikovanja pa išče z modelom Flex, ki ima ukrivljen zaslon, in oblikovanjem, ki ne pozna fizičnih gumbov na stranicah telefonov. HTC se drži svoje kovinske izdelave in vrhunske oblike. Še največ spremembam smo bili priča pri Samsungu, kjer so končno ugotovili, da njihovim napravam manjka nekaj lepotnih genov, in so z Galaxyjem S6 večino napak odpravili. Microsoft je z nakupom Nokie podedoval vrhunsko oblikovalsko znanje in zaenkrat lepo ohranja raven, ki so jo pred tem postavili Finci.

Poleg oblikovanja pa ostaja še en poligon, na katerem tekmujejo izdelovalci, a žal še vedno največkrat pomeni največjo hibo teh naprav. Programska oprema. iOS in Windows Phone sta zaklenjena za večje spremembe in, ker tečeta le na napravah svojih izdelovalcev, je konsistentnost na visoki ravni. Vsi iPhoni, ki so trenutno na voljo, bodo dostavili zelo podobno programsko izkušnjo. Enako lahko rečemo za Microsoftove izdelke. Na tej točki se še vedno kaže raznovrstnost androidnih preoblek, v katere izdelovalci oblačijo Googlov operacijski sistem. Še vedno nismo prišli do stanja, ko bi lahko rekli, da so vse enako dobre, oziroma da so boljše kot neobremenjen Android. Tako je še vedno težko preboleti to, da Googlov Nexus 6 z neobremenjenim Androidom ni na voljo pri nas.

Kot rečeno, se končno ne vrti več vse okoli najdražjih modelov in povprečen uporabnik lahko za veliko manj denarja kupi telefon, ki ga bo brez težav uporabljal.

Samsung Galaxy S6

Prodaja: operaterji.

Cena: Osnovni model (32GB) 729 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Kakovost izdelave, odličen zaslon, izredna hitrost.

✗    Visoka cena, ni razširljiv s kartico microSD.

Samsung se je z modelom Galaxy S2 zavihtel na prvo mesto med izdelovalci androidnih telefonov. Odtlej so bile vse nadaljnje Galaksije upravičeno manj uspešne, saj niso bile tako dobra kombinacija strojne in programske opreme. No, vse, razen letošnje S6, ki je to, kar je bil takrat S2.

Po letih prepričevanja strokovnega tiska in uporabnikov, da se za vrhunski telefon pač ne spodobi, da bi bil narejen iz cenene plastike, so se v Samsungu končno odločili za kovino. Ta je, še več, zadaj prevlečena s steklom (slednje so v Applu že pred nekaj leti opustili – rado namreč poči). Telefon je lepo zaobljen, spodnja stran pa z režami za zvočnik zelo spominja na iPhone 6. Je nadvse tanek, tako da kamera na zadnji strani nekoliko moli iz ohišja, in to je moteče, ko imamo telefon na mizi in bi radi nanj kaj napisali, saj se zaradi tega zvrača. Ko smo obdelali zunanjost, pritisnimo na tipko, pri kateri Samsung še vedno vztraja, in – opazimo naravnost odličen zaslon! Zaslon vrste Super AMOLED z ločljivostjo 1440 x 2560 pik je zelo kontrasten in svetel, upravljanje z dotiki pa nadvse natančno.

Ko začnemo telefon uporabljati, ugotovimo, da je naravnost izredno hiter. Vgrajen ima namreč trenutno najhitrejši procesor v svetu Androidov, Samsungov Exynos 7420, ki ima štiri 64-bitna jedra A-57 s frekvenco 2,1 MHz in štiri A-53 s frekvenco 1,5 GHz. Pri hitrem preklapljanju med programi pomaga še celih 3 GB pomnilnika, nad vsem pa bdi zadnji Android 5 (Lollipop). Žal ga nekoliko skazi Samsungova preobleka, ki poskuša vzdrževati podobno uporabniško izkušnjo, kot so jo imeli prejšnji modeli Galaxy, a dopuščamo, da je to zvestim uporabnikom Samsungovih telefonov celo všeč.

Galaxy S6 je torej v vseh pogledih vrhunski telefon. Omenimo še nadvse hiter fotoaparat z optično stabilizacijo in akumulator, ki zdrži ves dan.

Apple iPhone 5S, 6, 6+

Prodaja: Operaterji.

Cena: 5S (16 GB) 739 EUR, 6 (16 GB) 705 EUR, 6+ (16 GB) 812 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Vrhunski ekosistem, tekoče delovanje.

✗    Modeli s 16 GB shrambe se zelo hitro napolnijo.

To, da je letošnji zmagovalec med telefoni Galaxy S6, ni »končno padec Appla« oziroma uresničitev teze, da se je »le še čakalo, kdaj jim bo zmanjkalo pare«. Apple ima trenutno na voljo štiri modele svojega telefona. Vsi so si podobni. Vsi so odlični. Še največ je mogoče zameriti modelu 5C, ki ga prodajajo z 8 GB shrambe, saj je bila zadnja nadgradnja iOSa težka dobre 4 GB. Kako si Apple predstavlja, da bodo ti ljudje posodobili svoje telefone, vedo le v Cupertinu.

Sicer pa gre nakup iPhona nekako takole. Vam velikanski telefoni ne dišijo, saj ne priznavate zaslonov, večjih od pet palcev? Kupite iPhone 5S.

So vam všeč veliki telefoni, ki imajo večji akumulator in bodo ob zahtevni rabi naprave mirno zdržali ves dan? Kupite iPhone 6+.

Se vam zdi 5S premajhen in 6+ prevelik? Nič ne de, kupite iPhone 6.

Apple je skušal poskrbeti za vse okuse in je svojim kupcem omogočil izbiro, ki je od njega nismo vajeni. S 6+ je razveljavil velik zaslon kot razlog za prestop na Android, saj je bilo mogoče velike telefone dobiti le v Googlovem taboru. 5S je strojno povsem dovolj zmogljiva naprava, ki bo še nekaj let brez težav gnala (sicer vedno bolj zahtevne) različice operacijskega sistema iOS. iPhone 6 je tisti model, ki ima resda nekoliko večji zaslon, a kljub temu ohrani nekaj šarma manjšega 5S.

Apple je letos brez težav nadaljeval svoj pohod in s paleto iPhonov le še utrdil svoj status kot najboljši izdelovalec mobilnih telefonov. Prvič se je zgodilo, da je Samsung z Galaxy S6 naredil toliko korakov v pravo smer, da ga je nemogoče ignorirati in ga brez težav postavimo ob bok Applovim izdelkom.

One Plus One

Prodaja: spletne trgovine.

Cena: 300 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Cena, zmogljivost.

✗    Nepotrebni androidni gumbi na prednji strani zaslona.

OnePlus One je kitajski telefon. Ta termin je v preteklosti pomenil slabšo izdelavo, poceni materiale in brezkompromisno iskanje načinov, kako čim cenejše komponente zapakirati v ohišje, ki spominja na bolj uveljavljene telefone.

OnePlus je telefon, ki ga ne pesti nobena od teh težav. Žene ga Snapdragon 801, ima 3 GB pomnilnika, 13-megatočkovno kamero in veliko baterijo. Zaslon meri po diagonali 5,5 palca in slike riše v polni ločljivosti. Glavna prednost tega telefona je cena, saj je za 16 GB različico zdrknila tudi že na 290 evrov in poštnino. Ta cena res ni stabilna in se zviša tudi na več kot 300 evrov, a je za tako zmogljiv telefon kljub vsemu sanjska postavka.

Oneplus One je torej sanjski telefon za vse, ki znamo na te naprave namestiti poljubne različice Androida, saj za malo denarja dobimo dobro narejen telefon, ki po strojni moči poseka vso  konkurenco.

Paziti je treba le pri nakupu, saj na spletni strani oneplus.eu piše, da bodo telefon poslali tako, da bodo stroški za vas čim nižji. To za Evropejce pomeni pošiljko znotraj EU in torej nakup brez carinske dajatve. Po naših informacijah naj bi to držalo, a je kakšno vprašanje ponudniku pred nakupom najbrž na mestu.

Omeniti velja še, da so pred kratkim v podjetju One Plus telefon dali na voljo povsem brez vabila. Očitno jim je uspelo zagotoviti reden dotok zalog, to pa lahko le pohvalimo.

Microsoft Lumia 535

Prodaja: Operaterji.

Cena: 150 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Cena.

✗    Le 8 GB vgrajene shrambe.

Microsoft Lumia 535 je odličen telefon z eno samo hibo, ki pa mu jo lahko opravičimo. 535 je nadaljevanje serije telefonov Lumia 520, ki so dolgo veljali za najboljše poceni pametne telefone, saj po zelo nizki ceni dobimo dobro narejen telefon, ki omogoča najosnovnejše funkcionalnosti pametnega telefona. Za 150 evrov torej dobimo zelo dobro narejen telefon z odličnim 5-palčnim zaslonom IPS, ki v tem cenovnem razredu nima kaj početi. Vse skupaj žene štirijedrni procesor Cortex-A7, ki računa pri 1,2 GHz in ima na voljo gigabajt pomnilnika.

V telefon je naložen operacijski sistem Windows 8.1, ki je tudi najbolj prepričljivo opravičilo za največjo hibo. Ta je skromno odmerjena shramba, saj je je na voljo le 8 GB. Na telefonih z operacijskim sistemom iOS ali Android je 8 gigabajtov premalo, saj aplikacije, slike in predvsem igre tako majhen prostor hitro zapolnijo. Na mobilnih Oknih je to manjši problem, ker je aplikacij manj, a so še vedno lahko problem slike. Shrambo je sicer mogoče razširiti s kartico SD, a se mobilni operacijski sistemi niso izkazali za najboljše, ko je treba podatke razporejati med interno shrambo in dodano kartico micro SD. Tako se je takim rešitvam bolje izogniti.

Lumia 535 je skoraj popoln poceni telefon in do takega naziva ji manjka le 16 GB shrambe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji