Objavljeno: 15.10.2005 17:33 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2004

Večnamensko brizganje

X5150 in P3150 sta oznaki večnamenskih pisarniških naprav, ki so jih pred kratkim predstavili v Lexmarku. Obe združujeta v eni napravi brizgalnik, ploski optični bralnik in kopirni stroj, dodatna programska oprema pa lahko napravo izkorišča tudi kot faks, ki pa ne more delovati neodvisno od računalnika (vanj mora seveda biti vgrajen faks/modem).

Oba temeljita na Lexmarkovi brizgalni tehnologiji, ob čemer se P3150 ponaša s podatkom, da naj bi šlo za foto tiskalnik. Tako sta mu priloženi le foto in barvna kartuša, črno kartušo pa bi uporabnik moral dokupiti sam. No, ker smo tiskalnik preizkusili s priloženimi kartušami, ne preseneča, da je vse prej kot blestel - tako po hitrosti delovanja kot tudi po kakovosti izpisa. Za tiskanje 15 strani dolgega črno-belega dokumenta je namreč potreboval neverjetnih 27 minut in 40 sekund. To je zelo veliko in nasploh neprimerno za resnejšo rabo. Ob uporabi slabšega hitrega načina tiskanja se je ta čas sicer skrajšal na še vedno zelo slabih 9 minut in pol, poslovno poročilo, obogateno z barvnimi grafikoni, pa je natisnil v 13 minutah in 22 sekundah. Še celo za eno stran obsegajočo vektorsko risbo v Corel Drawu je potreboval pet minut in 41 sekund, medtem ko je 10 × 15 cm veliko sliko natisnil na navaden papir v povprečni kakovosti v minuti in 37 sekundah. Nič kaj boljši ni bil pri fotokopiranju. Za pet strani je namreč potreboval kar 20 minut in 15 sekund, ne glede na to, ali je šlo za barvni ali črno-beli dokument. Glede na to, da črno sestavlja iz osnovnih barv, je razumljivo, da je tudi kakovost izpisa slabša, saj so sivine medle. Če uporabimo papir za fotografije, lahko s pridom izkoristimo prednosti glave za tisk fotografij, a kakovost vseeno ne dosega kakovosti boljših brizgalnikov, pa še tisk je drag - tiskanje fotografije, velike 10 × 15 centimetrov, stane 121 tolarjev, tiskanje besedila s pravo črno kartušo pa 27 tolarjev na stran (s priloženo foto glavo cene izpisa besedila nismo merili), kar je za brizgalnike sicer dokaj poceni. Že takoj ob nakupu P3150 torej priporočamo nakup dodatne kartuše s črno barvo, ki jo v napravo vstavimo namesto kartuše za tiskanje fotografij.

Vgrajeni ploski barvni optični bralnik ima optično ločljivost 600 × 1200 pik na palec in je še najhitrejša komponenta v napravi, saj predlogo A4 v barvah prebere v 47 sekundah, za črno-belo ali sivinsko predlogo pa potrebuje le 16 sekund. Skoraj povsem enake rezultate mimogrede dosega tudi optični bralnik modela X5150, ki pa je nekoliko boljši (optična ločljivost tega je 600 × 2400 pik na palec ob barvni globini 48 bitov), le pri sivinskem ali črno-belem branju je za sedem sekund počasnejši. P3150 je zasnovan tako, da ne more delovati brez računalnika, saj tiskanje, branje in tudi kopiranje poteka le s priloženo programsko opremo. Ta je zasnovana zelo enostavno in tudi pregledno, zato naj bi tudi manj vešči uporabniki ne imeli težav. Naprave ne moremo uporabljati kot samostojni tiskalnik fotografij, pa čeprav so vanjo vgrajeni bralniki za pomnilniške kartice CompactFlash, Smart Media, SD/MMC in Memory Stick. Upravljalna plošča je tudi zaradi nujne uporabe računalnika skromna, saj obsega le tipko za pomikanje papirja, optično branje ter barvno ali sivinsko kopiranje ene kopije.

X5150 se obnese nekoliko bolje, predvsem pa lahko deluje tudi neodvisno od računalnika, upravljalni del pa je precej obsežnejši in omogoča tudi ustvarjanje večjega števila kopij, pri čemer si pomagamo tudi z enobarvnim zaslonom LCD. Upravljalna plošča je pregledna in jo je enostavno uporabljati, pogrešamo le številčnico, ki bi pomagala pri hitrem kopiranju (tako si je pri določanju števila kopij treba pomagati s smernimi tipkami). Uradna navedba hitrosti tiskanja je sicer močno pretirana (19 strani na minuto v črno-beli tehniki, 14 v barvah), kljub temu pa je 15 strani dolg preizkusni dokument natisnil v dveh minutah in 51 sekundah, ob uporabi hitrega načina tiskanja pa v dveh minutah in devetih sekundah. Poročilo je natisnil v minuti in pol, v barvah pa še 35 sekund počasneje. Pet fotokopij natisne sivinsko v treh minutah, uporaba barv pa ta čas krepko podaljša, na sedem minut in petdeset sekund. Kakovost izpisov je povprečna, robovi črk so na navadnem papirju vidno razliti, še posebej slaba pa je kakovost hitrega načina tiskanja. Listi so ob večjih zapolnjenih površinah precej razmočeni. Pri tiskanju se je dogajalo tudi to, da je tiskalnik list včasih preveč hitro porinil iz mehanizma, pri čemer je ta (dobesedno) poletel čez rob mize. Povejmo tudi, da je izpis modela X5150 dražji kot pri modelu P3150 - ena stran našega preizkusnega besedila stane kar 47 tolarjev, preizkusna barvna stran pa 110 tolarjev.

Lexmarkovi novi večnamenski napravi sta sicer poceni, a nikakor ne najboljša rešitev za združitev večjega števila naprav v eno.

Lexmark X5150

Združuje: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Ločljivost tiskalnika/ optičnega bralnika (globina): 4800 × 1200 (2400 × 1200 čb)/600 × 2400 (48 bitov).

Navedena hitrost tiskanja: 19/14 strani na minuto (čb/barvno).

Navedena hitrost kopiranja: 16/11 strani na minuto (čb/barvno).

Cena: 48.038 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si, (01) 520 28 00.

Za: Pregledna upravljalna plošča, enostavna raba, dokaj kakovosten optični bralnik.

Proti: Slaba kakovost izpisov.

Lexmark P3150

Združuje: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik kartic CF, SD, Smart Media in Memory Stick.

Ločljivost tiskalnika/optičnega bralnika (globina): 4800 ×1200 (2400 ×1200 čb)/600 × 1200 (48 bitov).

Navedena hitrost tiskanja: 17/10 strani na minuto (čb/barvno).

Navedena hitrost kopiranja: 13,5/7 strani na minuto (čb/barvno).

Cena: 53.016 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna.si, (01) 520 28 00.

Za: Vgrajen je univerzalni bralnik kartic.

Proti: Slaba kakovost izpisov, ne more delovati brez računalnika, počasno tiskanje s priloženimi glavami, skromen upravljalni del. Že ob nakupu je skoraj nujno dokupiti tudi črno glavo (strošek okoli 8000 tolarjev).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji