Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2018

Varovanje Androida

Varovanje podatkov na telefonu je nujno opravilo v več primerih, prav pride ob menjavi naprave, omogočanju korenskega dostopa, izdelavi kopije digitalnih spominov in še kje. Pravijo, da brez korenskega dostopa Androida ni mogoče učinkovito varovati. Najzahtevnejše zmožnosti so resda prihranjene za lastnike odklenjenih naprav, a bo osnovno varovanje naslednjih programskih izdelkov zadoščalo prav vsakomur.

Super Backup&Restore je do uporabnika prijazen in zmogljiv program za varovanje podatkov na slehernem telefonu z operacijskim sistemom Android, ki za osnovno delovanje ne potrebuje korenskega dostopa. Program po želji shrani na varno mesto raznovrstno robo, od nameščenih aplikacij, fotografij do stikov, sporočil in zgodovine klicev. Varujemo lahko vse naenkrat ali po določenih delih. Priporočljivo je, da za izdelavo varnostne kopije uporabimo pomnilniško kartico microSD, saj tako ob povrnitvi na tovarniške nastavitve telefona shranjenih podatkov ne bomo izgubili. Privzeto pot spremenimo v nastavitvah programa.

Živimo v času oblačnih storitev, zato zamisel, da bi podatke s telefona preselili v oblak, ni napačna. Udejanji jo program G Cloud Backup, ki med drugim varuje tudi video posnetke. Za delovanje zahteva uporabniški račun, uporabimo lahko Googlovega. Po prvem zagonu nam na zaslonu prikaže različne skupine gradiva za shranjevanje in predvideno velikost prenesenih datotek, na podlagi katere se odločimo, ali so izbranci dovolj pomembni, da zanje porabimo gigabajt brezplačnega prostora. Če slednjega potrebujemo več, nam je na voljo letna naročnina v višini štirideset evrov.

Aplikacija Helium - App Sync and Backup streže uporabnikom naprav brez korenskega dostopa s posebnim namiznim odjemalcem, ki poskrbi, da so jim na voljo vse možnosti varovanja in obnavljanja, med katerimi ne manjka niti načrtovanje urnika shranjevanja podatkov s telefona ali tablice.

Backup Your Mobile je popolnoma brezplačna aplikacija, namenjena tako uporabnikom naprav s korenskim dostopom kot tistim brez njega. Varuje stike, sporočila, zgodovino, aplikacije in nekatere nastavitve. Uporabniki s korenskim dostopom so deležni še shranjevanja zaščitenih podatkov, na primer gesel za znana brezžična omrežja. Varnostno kopijo program shrani krajevno ali v eno izmed priljubljenih oblačnih shramb.

Starosta med programi za izdelavo varnostnih kopij na napravah z operacijskim sistemom Android se imenuje Titanium Backup. Gre za zmogljiv programski izdelek, ki je namenjen zgolj lastnikom naprav z omogočenim korenskim dostopom. Brezplačna različica nam med drugim omogoča varovanje in obnavljanje nameščenih aplikacij, naredi varnostno kopijo stikov, SMSov in drugih osebnih podatkov ter omogoča avtomatizacijo pogostih opravil. Plačljiva različica spodobnemu naboru doda kopico dodatnih funkcij, med katerimi ne manjkajo oblačno shranjevanje, selektivno varovanje in prenos varnostnih kopij na pomnilniško kartico microSD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji