Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: procesor

Varčni mišičnjak

Intel je junija predstavil osveženo družino procesorjev, ki sliši na tovarniško ime »Haswell Refresh«. Spremembe na površju niso prav velike, večina modelov je poleg nove številčne oznake pridobila 100 MHz višji delovni takt in je tako od dva do tri odstotke hitrejša od predhodnikov. Mi pa smo med njimi našli tudi procesor, ki se zdi idealna izbira za novodobni računalnik. Je zmogljiv in obenem nadvse varčen.

Največja sprememba, ki jo prinaša osvežitev procesorjev s sredico Haswell, je povezana s selitvijo še ene komponente z matične plošče v procesor. Gre za modul, ki upravlja napetost procesorja (VRM) in je po novem v sami sredici procesorja. Tako lahko še hitreje in natančneje nadzira (dviga in spušča) napetost glede na samo obremenitev procesorja in mu pomaga k večji učinkovitosti in manjši porabi energije. Svoje delo opravlja odlično, pri tem pa upravlja napetost vsakega matematičnega in grafičnega jedro posebej, sistemskega dela in vodil. Prednost? Pri predvajanju videa, za katerega dekodiranje skrbi grafični del, lahko procesor zaustavi praktično vsa druga logična jedra in tako znatno zmanjša porabo energije.

Tudi zato je Intel Core i7-4790T energijsko nadvse učinkovit procesor. Njegova toplotna ovojnica je postavljena pri 45 W, kar je seveda zgornja meja, ko daje procesor vse od sebe, tipično pa je pravi asket. Štiri fizična jedra lahko obdelujejo do osem niti hkrati, delovni takt pa je razmeroma nizkih 2,7 GHz. Seveda ga procesor ob kratkotrajnih obremenitvah v hipu zviša do 3,9 GHz in tako poskrbi, da postane procesor resnično vreden oznake Core i7. Tako kot v predhodnika je v procesor vgrajeno grafično srce Intel HD Graphics 4600, ki se zelo dobro odreže pri pisarniškem delu in predvajanju večpredstavnih vsebin, za resno igranje iger pa bo treba v računalnik vgraditi zmogljivejšo grafično kartico.

Intel Core i7-4790T

Procesor.

Proizvaja: www.intel.com.

Cena: Okoli 300 evrov.

✓    Zmogljivosti, nizka poraba energije.

✗    Le povprečno zmogljivo grafično srce.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji