Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Vlado Robar | Monitor April 2011

V znamenju leva

Snovalci operacijskega sistema Mac OS X bodo letos upihnili že deset svečk na torti. Obenem s predstavitvijo tablice iPad 2 je Apple registriranim razvijalcem za okolje Mac omogočil prvi stik z najnovejšim operacijskim sistemom; z Applovih dveri za razvijalce si lahko pretočijo tehnični predogled različice 10.7, poimenovane Lion.

Tudi prejšnje različice Mac OS X so dobile ime po divjih zvereh. Prvi, 10.0 (Cheetah) in 10.1 (Puma), so tako poimenovali zgolj za notranje potrebe podjetja iz Cuppertina, od različice 10.2 (Jaguar) naprej pa je to začel izkoriščati Applov marketinški oddelek in imena Panther, Tiger, Leopard in Snow Leopard so postala "uradna" ter tržno zaščitena. Če ne drugega, moramo Applu priznati, da je pri poimenovanju ostal dosleden. To ni nikoli uspelo njegovemu večnemu tekmecu med izdelovalci operacijskih sistemov. Le spomnimo se na Windows 95, 98, ME, 2000, XP, Vista in 7 - pri Microsoftu so imena spreminjali brez kakršnegakoli nam očitnega reda, kot zanaša barko po razburkanem morju.

Uradni način namestitve tehničnega predogleda ni podoben nameščanju prejšnjih različic Mac OS X (ali kateregakoli drugega operacijskega sistema) z zagonskim ploščkom CD ali DVD. Bolj spominja na nameščanje programov, ki jih kupimo v Applovi spletni trgovini AppStore. Najprej se prijavimo v naš razvijalski račun, kjer dobimo posebno šifro, ki jo lahko "vnovčimo" v AppStore. Na disk se začne pretakati program "Install Mac OS X". Po končani pretočitvi ga zaženemo in mu povemo, na kateri razdelek naj se novinec namesti. Nato računalnik spet zaženemo in po slabe pol ure je namestitev končana. Namestitveni program deluje le na računalnikih z že nameščenim okoljem Snow Leopard, saj programa AppStore ne moremo zagnati v starejših različicah Mac OS X.

Za najrazvpitejše novosti v okolju Lion so Applovi marketinški strokovnjaki že našli lepo zveneča imena, kot so Mission Control in Launchpad. Natančnejši pogled pa pokaže, da to pravzaprav niso novosti. S pritiskom na tipko F9 (oziroma hkratnim pritiskom na tipki fn in F9) se nam prikaže namizje, prekrito s pomanjšanimi sličicami vseh oken v vseh trenutno odprtih programih. Apple je ta prikaz poimenoval Mission Control, v resnici pa je to le malo spremenjen prikaz Expose, ki ga poznamo že iz Panterja (OS X 10.3). Ob pritisku na F10 se prikažejo sličice oken iz programa, ki je trenutno v ospredju, pod sličicami pa ikone nedavno odprtih datotek v tem programu. S ponavljajočim se hkratnim pritiskom tipke Alt in tabulatorske tipke tako prikažemo še druge odprte programe.

Po novem bomo svoje delo shranjevali z ukazom Save a Version, ki bo ohranjal tudi starejše različice.

Tudi Launchpad je "novost", ki jo poznamo že iz prejšnjih različic OS X. Ikono s tem imenom najdemo v Pristanu (Dock), klik nanjo pa nam odpre namizje brez vse navlake. Prikazane so le ikone vseh programov, nameščenih v mapi Applications našega računalnika. Podoben prikaz je bil mogoč že v preteklosti, le da smo morali klikniti ikono mape Applications, ki smo jo pred tem povlekli na desno stran Pristana.

Ena večjih (in ne nujno prijetnih) novosti za uporabnika je spremenjena smer, v katero se premika okno dolgega dokumenta pri drsenju po sledilni ploščici. Po novem moramo za premikanje navzdol po dokumentu s prsti drseti navzgor. Tega se sicer ni težko navaditi, nekoliko zoprno pa bo za uporabnike, ki bodo imeli tudi računalnike s starim okoljem.

Bolj dobrodošla novost je celozaslonski prikaz okna, kot ga poznamo iz Applovega operacijskega sistema za mobilne naprave, iOS. Prikaz deluje le v programih, napisanih na novo, ki to novost izkoriščajo. Zaenkrat so to Safari, Mail in Preview (Applov program za prikaz slik ter dokumentov v zapisu PDF). Prikaz brez menujev, Pristana in druge navlake je čist in uporabniku zagotovi večjo delovno površino.

Ena uporabnejših novosti Liona, ki ne igra le na estetsko žogo, je možnost vnovičnega zagona računalnika, po katerem se odprejo vsi programi in okna, ki so bila na namizju pred zagonom. To sicer ni nič drugega, kot do skrajnosti uporabljen koncept, znan že iz brskalnika Safari.

Shranjevanje dokumentov je nekaj, kar poznajo vsi, ki so kdaj delali z računalnikom. Lion tudi tu prinaša novosti. Namesto ukaza Shrani (Save) najdemo na menuju podprtih programov ukaz Shrani različico (Save a Version). Pri vsakem shranjevanju se na disk prenese nova različica dokumenta, starejše različice pa se ne zbrišejo. Do njih lahko pridemo z ukazom Revert to Saved, ki ima vmesnik podoben programu za izdelovanje rezervnih kopij podatkov TimeMachine. Novost, ki bo še bolj uporabna, ko bomo lahko starejše različice dokumentov tudi enostavno brisali.

Zaenkrat je tehnični predogled namenjen le razvijalcem s plačano članarino, seveda pa se je namestitveni program že znašel med torrenti. Ni znano, če bodo pri Applu izdali tudi kakšno različico beta, ki bo javno dostopna. Sicer pa bo glede na napovedi končna različica ugledala luč sveta kmalu, še pred septembrom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji