Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2013 | Teme: operacijski sistem, apple

V sedmo gre rado

Inovativnost je šla skupaj z Jobsom v neznano. Tako opisujejo stanje v Applu njihovi nasprotniki. Da bi jih utišali, so vidci iz Cupertina popolnoma prevetrili (nekdaj) najnaprednejši mobilni operacijski sistem. Če je iOS 7 tisto, na kar s(m)o čakali jabolčni privrženci, preverimo z različico za razvijalce.

Čas se izteka. Nekdaj revolucionaren mobilni operacijski sistem je načel zob časa. Tako po levi kot desni ga prehitevajo tekmeci, ki z odprtostjo, prilagodljivostjo, učinkovitostjo in naprednejšim videzom navdušujejo množice. Leto dni od predstavitve iOS 6 bo skupaj z novimi napravami kmalu ugledala luč sveta nova različica Applovega mobilnega operacijskega sistema, od katere marsikdo veliko pričakuje. Veselili se je bodo lastniki telefona iPhone 4, tablic iPad 2, iPad mini, predvajalnika iPod Touch 5 ali katerekoli naslednice naštetih naprav. Za razliko od prejšnjih iteracij bo Sedmica plod zamisli oblikovalskega guruja, ki sliši na ime Jonathan Ive. Gospod je zaslužen za videz dobršnega dela jabolčnih uspešnic, zato ni presenečenje, da je prvo, kar v novem operacijskem sistemu opazimo, predrugačen videz.

Novosti je veliko. Čeprav se med napravami precej razlikujejo, je tako na telefonu iPhone kot tablici iPad enak operacijski sistem. Apple ga je zgolj prilagodil zaslonu, s katerim operira trenutni uporabnik. Lastnik tablice zaradi tega, ker ni bliskavice, med opozorili ne bo pogrešal bližnjice do svetilke, prav tako kot uporabnik iPhona ne zabetoniranih zavihkov v brskalniku Safari. Videz novega sistema je na vseh napravah enak. Preproste linije, sploščene ikone, manj posnemanja naravnih materialov kot v preteklosti (les, usnje), tanjša tipografija. Našteto, skupaj z učinkom plasti, ozadje je osnovna plast, na katero so nanesene ikone, predstavlja poligon za aplikacije, ki s prosojnimi uporabniškimi vmesniki nakazujejo, kaj je pod njimi.  

Sedmo izdajo mobilnega operacijskega sistema iOS zaznamujejo preproste linije, sploščene ikone, drugačna tipografija, manj posnemanja naravnih materialov in več živahnosti.

Sedmo izdajo mobilnega operacijskega sistema iOS zaznamujejo preproste linije, sploščene ikone, drugačna tipografija, manj posnemanja naravnih materialov in več živahnosti.

Seznam največjih sprememb od prihoda telefona iPhone, s katerim je na prizorišče stopil tudi iOS, začenjamo z nadzornim središčem Control Center, ki med drugim (in odvisno od naprave) končno prinaša hiter dostop do brezžične povezljivosti, nastavitev svetlosti, glasnosti, predvajanja po zraku AirPlay, deljenja AirDrop in bližnjice do kamere, svetilke, ure in kalkulatorja, ne glede na to, kje v sistemu smo, saj ga s potegom od dna zaslona navzgor v vsakem trenutku prikličemo na zaslon. Razširjena so tudi obvestila, ki so oddaljena en poteg z vrha zaslona navzdol (poteg na sredini zaslona navzdol po novem prikliče iskalnik Spotlight). Zaslon se razdeli na tri zavihke, Today prikaže koledar z vremenom, All obvestila aplikacij, Missed pa zgrešene klice in podobno. Opozorila lahko prikličemo tudi na zaklenjeni zaslon. Posodobitev prinaša lažje delo z odprtimi aplikacijami. Njihov seznam prikličemo z dvojnim pritiskom gumba Home, nato neželeno aplikacijo z njega odstranimo s potegom izbranega okna na vrh zaslona. Prstna telovadba kljub temu ni nuja, saj zna iOS precej premeteno nadzorovati strojne potrebe programov v ozadju.

Aplikacije

Spletni brskalnik Safari je ena najpomembnejših aplikacij v operacijskem sistemu iOS, zato ni čudno, da je v Sedmici deležna največjih sprememb. Safari je končno bogatejši za združeno iskalno in naslovno vrstico, ki se skrije, ko je ne potrebujemo. Predstavlja hiter dostop do najpogosteje obiskanih spletnih strani, ob tipkanju vanjo pa prikaže osrednje zadetke s trenutno izbranega iskalnika, zaznamkov in zgodovine brskanja. Brskalnik ima razširjene družabne zmožnosti, zaznamki so na primer obogateni s povezavami s Twitterja, izboljšano kasnejše branje, nov pogled na odprte zavihke in obogaten nadzor z gestami.

Novost med aplikacijami je AirDrop, neposredno deljenje med napravami v istem omrežju, kakršno poznamo že z operacijskega sistema OS X Mountain Lion. Žal deluje le med telefoni in tablicami, iz neznanega razloga ne moremo deliti datotek s tablice na računalnik (ali nasprotno). Izboljšana je tržnica App Store, dobila je do otrok prijaznejše iskanje, pomočnica Siri je mutirala in ima nov uporabniški vmesnik, program za fotografiranje je obogaten z živimi filtri, storitvi Find My iPhone pa je dodana posebna aktivacija, ki tatovom zmeša štrene tudi, če ukradeno napravo ponastavijo na tovarniške nastavitve. Omeniti velja še iTunes Radio, ki predvaja glasbo, krojeno po posameznikovem okusu, a bo spočetka žal na voljo zgolj v Združenih državah Amerike.

Večopravilnost je bogatejša za predogled dogajanja znotraj odprte aplikacije. Neželeno vsebino zavržemo s preprostim potegom prsta.

Večopravilnost je bogatejša za predogled dogajanja znotraj odprte aplikacije. Neželeno vsebino zavržemo s preprostim potegom prsta.

Sedma inkarnacija mobilnega sistema iOS za Apple je sicer drzna poteza, a kljub številnim spremembam iOS (žal) ostaja sistem, kot ga poznamo, osrednji zasloni so še vedno polni ikon z nameščenimi aplikacijami, prilagodljivost pa je nadzorovana. Ikone lahko premikamo, združujemo v imenike, a je interakcija z njimi še vedno omejena na rdeče oznake v njihovem kotu. Motijo malenkosti, ki jih tekmeci že zdavnaj imajo. Na zaklenjenem zaslonu je tako na primer ikona za hiter zagon kamere, a ne moremo izbrati, katero aplikacijo naj zažene. Zabetonirana je tudi privzeta poštna aplikacija, prav tako spletni brskalnik, tipkovnica je samo Applova, ni lebdečih pripomočkov in še bi lahko naštevali. Vemo, da gre zgolj za razvijalski predogled, a nas beta hrošči ne motijo. Ugotavljamo, da kljub velikim spremembam iOS 7 ne bo naredil (pričakovanega) koraka naprej, ki bi ga povrnil na čelo mobilnih sistemov. Uradna različica bo na voljo z novimi telefoni in tablicami. Predvidoma letos jeseni.

iOS 7 beta for Developers

Operacijski sistem.

Prodaja: Apple.

Cena: Brezplačno.

✓    Hiter dostop do nastavitev, AirDrop, izboljšan spletni brskalnik in zaščita proti kraji.

✗    (Še vedno) Premalo prilagodljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji