Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2021

V najlepši luči

Navadili smo se, da na spletu in družabnih omrežjih objavljene fotografije niso enake stanju v resničnem življenju. Če je včasih bila njihova računalniška obdelava rezervirana za premožnejše ali tehnično podkovane uporabnike, je danes stanje, zahvaljujoč preprostim mobilnim aplikacijam, popolnoma drugačno. Nadvse zmogljivi filtri so na voljo sleherniku.

Čeprav ima vsaka hišna aplikacija izbranega družabnega omrežja svoje filtre in orodja za obdelavo fotografij, si včasih zaželimo drugačnega pristopa. Izstopanje od povprečja zagotavlja ena bolj priljubljenih aplikacij z nastavljivimi filtri VSCO. Program filtre ponudi v paketu predhodno shranjenih nastavitev, ki jih je ob uporabi moč dodatno spreminjati. Vsakemu paketu tako določimo jakost učinka in kup podrobnosti, med katerimi ne manjkajo ostrina, barve, ton in podobno. V program je zajeta tudi osnovna kamera, ki zmanjša potrebo po skakanju iz enega programa v drugega.

Največ brezplačnih filtrov med vsemi tovrstnimi programskimi izdelki ponuja aplikacija Polarr, ki bogato bero razdeli po umetniških zvrsteh, da je iskanje lažje. Z aplikacijo je mogoče ustvariti celo lastni filter ter ga deliti z drugimi uporabniki. Dodatno vrednost izdelku dajejo odlični vremenski učinki, ki z zgolj dotikom ustreznega gumba fotografiji dodajo sneg, dež, oblake, sončni zahod, udarec strele ali kaj podobnega. Poleg brezplačnega nabora je na voljo tudi več kot 150 plačljivih učinkov.

Ljubiteljem portretov je namenjen naslednji programski pripomoček s filtri. Snapseed ima lepo zbirko profesionalnih in prilagodljivih učinkov za fotografije oseb. Med posebnimi zmožnostmi velja omeniti povratno dodajanje učinkov, kjer se lahko v vsakem trenutku vrnemo spremembo ali dve nazaj. Funkcionalnost je celo tako dobra, da z zgodovino urejanja izbrišemo poljubno plast določenega učinka.

A Color Story se osredotoča na lepšanje fotografij z živahnimi barvami. S spreminjanjem intenzivnosti posameznih odtenkov pridemo do zares svežih rezultatov. Za občudovanja vredne izdelke poskrbi več kot 100 filtrov s 40 učinki gibanja. Poleg filtrov ima program A Color Story tudi zmogljiva orodja za naprednejšo obdelavo slik, ki se jih ne bi sramovala nobena čistokrvna fotografska aplikacija.

Za konec omenimo še Afterlight, zbirko filtrov, ki so jih ustvarili sami znani svetovni fotografi. Vsak učinek je namenjen dodajanju občutka posamezni fotografiji. Filtri zbirke so zares raznoliki in segajo precej više od preprostega spreminjanja svetlosti ter nasičenosti barv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji