Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2019

Upravljanje z gestami

Upravljanje telefona z gestami je že nekaj časa na voljo sleherniku s pametnim telefonom. Kljub zavidljivemu stažu nikoli ni zares stopilo na glavni oder. Do lanskega leta, ko je Apple popolnoma prenovil uporabniški vmesnik telefonov iPhone X. Uspešne menjave fizičnega gumba z digitalno črto, ki uboga ukaze s prsti, smo z naslednjimi aplikacijami deležni tudi uporabniki naprav z operacijskim sistemom Android.

Navigation Gestures je med bolj priljubljenimi programskimi pripomočki za upravljanje telefona z gestami. Razvil ga je administrator spletišča XDA Developers. Za delo ne potrebuje korenskega dostopa. Namizju telefona doda Applovemu iPhonu podobno spodnjo črto, ki zaznava uporabnikove geste s prsti in po želji zamenja privzete programske gumbe. Aplikacija je v osnovi brezplačna in podpira drsenje prsta v levo ali desno, enojni in dvojni dotik, daljši pritisk in drugo. Še več gest in akcij prinaša verzija Premium, ki nas olajša za poldrugi evro.

Podobno črto podobno Applovemu iPhonu doda napravam z Androidom tudi program Gesture Control. Črta se namesti na spodnji rob zaslona in čaka na uporabnikove geste s prsti. Učinkovitost gest po želji povečamo z nastavitvijo občutljivosti zaznavanja premikov prsta ter z večanjem obsega zaznave. Pripomoček je popolnoma zastonj, plačljiva različica (3 EUR) ima zgolj nekaj dodatnih zmožnosti, v osnovi pa je namenjena nadaljnjemu razvoju aplikacije.

Čeprav so si aplikacije za upravljanje telefona z gestami načelno podobne, se od večine precej razlikuje čudaški Gesture Bar, ki poleg Applove črte na spodnji strani zaslona doda podoben pripomoček v sleherni kot uporabniškega vmesnika telefona. Gesture Bar ni najbolj prijazen program, a se ponaša s številnimi zmožnostmi, med katerimi velja izpostaviti opcijo omejevanja gest na posamezne aplikacije.

Najbolj podoben črti z Applovega telefona iPhone je X Home Bar, ki že z imenom nakazuje svojo usmerjenost. Podobno kot črta na telefonu iPhone X (XS) tudi X Home Bar deluje tekoče in brez večjih težav. Čeprav je programski pripomoček v osnovi brezplačen, večino funkcij, vključno s spremembo videza navigacijske črte, zadrži proti plačilu (2 EUR).

Za konec predstavljamo še enega posebneža. Fluid Navigation Gestures se ne zgleduje po Applovem telefonu, temveč geste zaznava s skritimi gumbi ob robovih telefona. Osrednji gesti programa Fluid NG sta hiter poteg s prstom in pridržani poteg, ki jima lahko določimo poljubne akcije iz bogatega nabora. Skrite gumbe oblikujemo in obarvamo povsem po lastnih željah. Največ zmožnosti Fluid NG ponuja plačljivim (dobra 2 evra) uporabnikom s korenskim dostopom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji