Objavljeno: 30.11.2006 14:34 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2006

Univerzalni daljinec?

Trustov daljinski upravljalnik je kompaktna razširitev računalniške tipkovnice, ki pride najbolj do izraza takrat, ko bi morali iz udobnega naslanjača vstati samo zato, da bi na računalniku ustavili film, ki si ga vrtimo v dnevni sobi.

No, uporaba je lahko tudi poslovna - tudi na predstavitvah ni ravno "profesionalno", če ves čas stojimo poleg tipkovnice ali miške samo zato, da bi lahko pravočasno pritisnili gumb za naslednjo stran.

Trustov upravljalnik ima štirinajst gumbov z najpogostejšimi označbami, kot so smerne tipke, upravljanje predvajanja itd. Seveda ti gumbi niso namenjeni strogo le enemu pomenu, temveč jim lahko s priloženo programsko opremo določimo funkcijo, ki jo opravljajo. Tipka na upravljalniku ustreza zgolj tipki ali kombinaciji tipk na tipkovnici. Seveda smo takoj zelo pogrešali tudi možnost upravljanje miške.

Sam koncept priloženega programa ni ravno posrečen, saj je treba na računalniku najprej izbrati, v katerem programu bo upravljalnik deloval. Tako je z njim nemogoče preklapljati programe ali upravljati sam operacijski sistem. No, v praksi se to ne izkaže za tako zelo moteče kot sama tehnologija upravljalnika, ki uporablja klasični infrardeči prenos. Z drugimi besedami, med sprejemnikom in oddajnikom ne sme biti nobene ovire. Domet upravljalnika sicer ni zanemarljiv, saj deluje brezhibno tudi pri razdalji več kot pet metrov (navedeno največ 7 metrov).

Upravljalnik je enake oblike kot kartica PCMCIA, tako da ga lahko hranimo kar v reži na prenosniku. Za lastnike osebnih računalnikov pa je v kompletu tudi torbica za hrambo. Po kar precej zasoljeni ceni tako dobimo veliko dodatne opreme in miniaturno oblikovan upravljalnik, ki pa je zaradi priložene programske opreme žal precej omejen.

Trust NB-5100P

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 6580 tolarjev.

Za: Mere upravljalnika.

Proti: Omejena programska oprema, prenos IR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji