Objavljeno: 24.5.2006 17:55 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Junij 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

TroNote T64-CX-T

Comtron sodi med pionirje pri uveljavljanju slovenskih znamk prenosnih računalnikov. Z modelom TroNote T64-CX-T so se podali v vode tabličnih računalnikov. Omenjeni računalnik je križanec med prenosnikom in tabličnim računalnikom. Iz običajnega (ultra lahkega) notesa ga prelevimo v tablico s preprostim pritiskom na zatiča na obeh straneh zaslona, ki ga nato zavrtimo in preklopimo.

T64-CX-T je zgrajen okoli procesorja Pentium M, ki deluje pri taktu 1,4 GHz. Na hitrostnem preizkusu je dosegel dobrih 40 točk, to pa za ta procesor ni zelo veliko. Tudi kar zadeva trajanje delovanja (2 uri 28 minut), bi od drugače varčnega procesorja pričakovali daljši čas, še posebej, ker se tablični računalniki večinoma odlikujejo po dolgotrajnem delovanju. Res pa je, da je zaradi varčevanja s prostorom in težo vgrajeni akumulator sorazmerno nezmogljiv (3250 mAh).

V notes je vgrajenih 256 MB pomnilnika, znaten del tega (do 64 MB) si odreže grafični podsistem. Za shranjevanje podatkov je na voljo po današnjih standardih skromen disk (20 GB), za optično enoto pa v ohišju ni prostora. Žal v ceno ni všteta zunanja optična enota (USB), lahko pa jo dokupimo.

Zaslon je 14,1-palčni in je občutljiv za dotik, kot se za tablico tudi spodobi. Slika ločljivosti 1024 × 768 pik je povprečne kakovosti. Na vrhu zaslona je vgrajena miniaturna spletna kamera. Tipkovnica se pri tipkanju rahlo upogiba, moteče pa so nalepke za slovenski nabor znakov, s katerimi je prelepljena večina tipk. Sledilna ploščica je solidna, tega pa ne bi mogli trditi za njeni tipki. Ti sicer nista pretrdi, a se predvsem leva mnogokrat ne odziva in zahteva, da tiščimo nanjo z vso silo.

Notes je za svoj cenovni razred po pričakovanjih skromno opremljen z vmesniki. Poleg dveh vtičnic USB 2.0 najdemo le še vmesnik VGA, modem, infrardeči ter ožičeni in brezžični (802.11b) omrežni vmesnik. Marsikomu bo prišel prav tudi kombinirani bralnik pomnilniških kartic.

Naložen je operacijski sistem Windows XP Professional, čeprav bi pričakovali tablično različico. Seznam dodane programske opreme je dolg. Ker v ceno ni všteta zunanja optična enota, ni povsem razumljivo, da na seznamu najdemo tudi programa za zapisovanje nosilcev CD-R(W) in DVD ter predvajanje plošč DVD.

TroNote T64-CX-T sodi med tablične računalnike, zato ni uvrščen v konkurenco prenosnikov.

TroNote T64-CX-T

Mere: 31,3 × 27,5 × 2,6/3,6 cm, masa 2,6 kg.

Značilnosti: Pentium M 1,4 GHz, 256 MB RAM, 20 GB disk, WiFi 802.11b.

Zaslon: 14,1-palčni, aktivna matrika, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 2 h in 28 min.

Hitrost: 40,8.

Cena: 324.786 tolarjev.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si (02) 300 35 00.

Za: Cena.

Proti: Tipkovnica, ni optične enote, skromna opremljenost z vmesniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji