Objavljeno: 25.5.2010 | Monitor Maj 2010

Trendi

Tokrat v Trendih analiziramo prodajo osebnih računalnikov in tiskalnikov v lanskem letu. Rubriko pripravljamo v sodelovanju z analitsko hišo IDC.

Namizni računalniki

Padec, kakršnega v zadnjih dveh letih in pol ne pomnimo, so namizniki doživeli letos v prvi polovici leta. Gibanja so sicer podobna kot v Evropi; povsod se je prodaja konec leta povzpela, vendar ni dosegla ravni prejšnjih let. Pri nas je bila v primerjavi z letom 2008 manjša za 22 %, glede na leto 2007 pa kar za 29 %. Padca pa ne gre pripisati prehajanju na prenosnike, njihova prodaja se namreč ni ustrezno povečala.

Prenosni računalniki

Trg prenosnikov je pri nas nekoliko bolj nihajoč v primerjavi z Evropo, kjer je viden stalen trend naraščanja. Kaže, da je povpraševanje doma pogasil strah pred nadaljevanjem krize, saj se jih v zadnjem kvartalu leta 2009 prodalo 7 % manj kot leto poprej. Nasprotno se je na območju EMEA prodaja povečala za 12 %.

Brizgalni tiskalniki

Zelo razgiban je tudi slovenski trg brizgalnih tiskalnikov, saj so skoki med četrtletji včasih tudi 100 %. Tudi tu je bila prodaja v lanskem zadnjem kvartalu slabša kot leto poprej, v državah EMEA pa jim je po močnem upadu v drugem četrtletju 2009 vendarle uspelo malenkost preseči številke iz prejšnjega leta.

Laserski tiskalniki

Bolj umirjena je krivulja prodaje laserskih tiskalnikov. Prodaja je bila pičla v prvi polovici lanskega leta, ko se je v obeh trimesečjih skupaj prodalo komaj toliko tiskalnikov kot v zadnjem četrtletju 2008. Tako v Evropi kot pri nas pa so se prodajne številke za zadnji kvartal leta 2009 upehale nekoliko pod ravnijo iz leta 2008.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji