Objavljeno: 25.9.2009 14:07 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor September 2009 | Teme: ceneje.si, IDC, cene

Trendi

Tokrat v Trendih analiziramo prodajo osebnih računalnikov in tiskalnikov v zadnjem letu in pol. Podatki v grafikonih označujejo število prodanih naprav in ne njihove vrednosti. Pri tiskalnikih številke vključujejo tudi večnamenske naprave.

Rubriko pripravljamo v sodelovanju z analitsko hišo IDC.

Namizni računalniki

Vse do letošnjega prvega četrtletja so bile prodajne številke za namizne računalnike precej stabilne, tam nekje med 25 in 30.000 kosov na trimesečje. V prvih treh mesecih letos je prodaja padla na samo 14.000 kosov. V prvem kvartalu leta prodaja vedno upade, a tolikšnega upada, kot smo ga doživeli letos, ne gre pripisati le vzponu prenosnikov, temveč tudi posledicam gospodarske krize.

Prenosni računalniki

Bolj nihajoč je trg prenosnikov, ki se jim je prodaja pri nas v lanskem prvem kvartalu krepko zmanjšala, potem ko jim je v zadnjem delu leta 2007 prvič uspelo preseči namizne računalnike. Gibanja so sicer podobna tistim po Evropi, a so nihanja precej bolj opazna. Prodaja je daleč najboljša v zadnjih treh mesecih leta, zlasti velika je bila konec lanskega leta, ko so pri nas prodali kar dobrih 48 tisoč kosov teh modelov.

Brizgalni tiskalniki

Enako razgibana je tudi prodaja brizgalnih tiskalnikov, vzponi in padci se popolnoma pokrivajo s tistimi pri prenosnikih in tudi z gibanjem prodaje drugod po Evropi. Tudi brizgalnikov prodajo največ ob koncu leta - številki sta skoraj enaki za lani in predlani, okoli 28.000 - nato pa v naslednjem kvartalu sledi močan upad. Letos je bil kar -55 %.

Laserski tiskalniki

Nekoliko bolj umirjena je krivulja pri laserskih tiskalnikih, vendar še zdaleč ne tako kot na trgih drugod po Evropi. Prodane količine so majhne, kupci pa večinoma podjetja, zato gre velike odmike, ki jih v tujini ni opaziti, pripisati večjim naročilom podjetij ali države. Pomenljivo je, da tako pičle prodaje, kot je bila letos v prvem kvartalu, ni bilo že vse spremljano obdobje od leta 2007. Laserski tiskalniki pri nas dosegajo približno 45 % tiskalniškega trga, se pa njihov delež postopoma veča. Leta 2008 se je po podatkih IDC razmahnila prodaja barvnih večpredstavnih naprav, in sicer kar za 162 %.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji